Hlavní obsah

Energetická koncepce se musí přepracovat, shodli se Topolánek s Bursíkem

– Praha

Státní energetickou koncepci i surovinovou politiku je třeba kompletně přepracovat. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli předseda výkonné rady Teplárenského sdružení Mirek Topolánek (ODS) a předseda komory Obnovitelných zdrojů energie, místopředseda SZ Martin Bursík.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek v Otázkách Václava Moravce

Článek

Společně s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou se shodli, že tyto dokumenty, spolu se strategií odpadového hospodářství, by se měly spojit do jednoho materiálu, aby si neodporovaly.

"Zejména se nepodařilo vypořádat připomínky k surovinové politice. Sladit všechny možné zájmy, aby se z toho dal vytvořit alespoň částečně rozumný dokument, je nadlidská práce," řekla Drábová. Podle ní se všechny tři dokumenty nepodařilo navzájem sladit. Spojit Státní energetickou koncepci, surovinovou politiku i strategii odpadového hospodářství do jednoho dokumentu by bylo vítězstvím zdravého rozumu, uvedla.

Současný návrh Státní energetické koncepce, který vypracovalo ministerstvo průmyslu pod vedením bývalého ministra Martina Kuby (ODS), je podle Topolánka díky turbulencím na energetickém trhu překonaný, dřív než byl schválen. Důvodů je podle něj několik. "Totální rozpad obchodování s povolenkami, konec liberálního trhu a zavádění kapacitních plateb. Cena elektřiny je strašně nízko díky spotovému trhu a dotovaným energiím," uvedl Topolánek.

Koncepce podle něj musí být přehodnocena minimálně ve vztahu k evropské politice. Topolánek také upozornil na to, že prodejem elektrárny Chvaletice zůstane na trhu 800 MW uhelného výkonu, se kterým se po roce 2015 nepočítalo. "Na trh se tak dostává výroba z uhelné elektrárny, která ohrožuje dostavbu Temelína, což deformuje cenu (elektřiny). Toto všechno co bylo napsáno v té koncepci, je překonáno," dodal Topolánek.

Podle Bursíka nemají oba dokumenty ani cenu papíru, na kterém jsou vytištěny. Bursík například odmítá, že by spotřeba elektřiny v budoucnu rychle rostla, s čímž současný návrh energetické koncepce počítá. "Posledních sedm, osm let spotřeba elektřiny v ČR nestoupá, hospodářský růst se daří kompenzovat vyšší efektivitou. Energetická efektivita by měla být jednou s priorit vlády," dodal Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám