Hlavní obsah

Duo Kuba - Pospíšil začíná v ODS dýchat Nečasovi na krk

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli to je teprve týden, co skončil kongres ODS, který ve funkci předsedy potvrdil hned v prvním kole volby premiéra Petra Nečase, v ODS se již mluví o tom, že stranická konkurence začíná vystrkovat růžky. V partaji se totiž podle informací Práva začalo formovat duo ambiciózních místopředsedů − Martin Kuba a Jiří Pospíšil, které asi brzy začne Nečasovi dýchat na krk, i když navenek to členové vedení popírají.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Část vedení ODS. Zleva Jiří Pospíšil, Martin Kuba, Petr Nečas a Miroslava Němcová. Chybí dvojice místopředsedů Tomáš Chalupa a Pavel Blažek.

Článek

„Jak Kuba, tak Pospíšil mají zájem na tom, aby citelně posílilo vedení ODS. To totiž v podstatě nefunguje už řadu měsíců. Má mezi nimi být uzavřeno spojenectví, aby si navzájem kryli záda. Takový tandem by pak byl konkurencí pro Nečase,“ řekl Právu vysoký představitel občanských demokratů.

Podle zdroje Nečasova pozice není ohrožena bezprostředně, ale už nemá moc času na zvrat ve vnímání ODS veřejností. „Nečas v čele zatím vydrží, ale je možné, že dojde na jeho výměnu před volbami do Sněmovny, kdyby preference ODS nerostly,“ dodal zdroj.

Kuba je vnímán jako „zlý muž“ ODS, který se minulý týden razantně vypořádal s rebely. Kuba sám o sobě mluví jako o člověku, který má krýt předsedovi záda nejen proti opozici, ale i v koalici. Pospíšil se zase označuje za politika, který dokáže smiřovat. A před kongresem to ukázal na vlastním příkladu – s Nečasem zakopali válečnou sekyru.

Kuba na dotaz, zda bude s někým ve vedení ODS více spolupracovat, aby stíhal práci pro stranu a post ministra průmyslu a obchodu, nereagoval. Pospíšil řekl Právu, že záleží na tom, zda o něj projeví zájem. Popřel však, že by s Kubou už o nějaké spolupráci jednal.

„Kubu podporuji dlouhodobě“

A co říká Pospíšil? „Martina Kubu podporuji dlouhodobě. Vzhledem k tomu, že nejsem zatížen funkcí v exekutivě, chci nabídnout pomoc ODS, například při koordinaci odborných komisí. Mám prostor se tomu nyní věnovat, ale hlavní slovo v tom má předseda a místopředseda,“ prohlásil exministr spravedlnosti.

Nečasovo vedení je zatíženo rozporem, který se projevil hned po kongresu. Premiér tepal korupční aféry, které podle něj ODS před krajskými a senátními volbami poškodily, a současně se jeho koalice minulý týden opírala při hlasování o klíčových zákonech o poslance Romana Pekárka, nepravomocně odsouzeného právě za korupci. Politici ODS připouštěli, že to straně škodí.

Nečas se nyní politicky nadechl, ale pokud by se mu nepodařilo preference za rok a půl zvrátit, mohl by skončit stejně jako jeho předchůdce Mirek Topolánek. Ten několik měsíců vydržel nápor rebelů ODS a opozice, ale pak přišel pád vlády a strana se ho urychleně zbavila před volbami do Sněmovny v roce 2010.

Podle zdroje z ODS by byl logickým náhradníkem Nečase právě nový první místopředseda Kuba, kterého by mohl podpořit Pospíšil.

„Zlý muž“ Kuba na kongresu mluvil o tom, že se chce zaměřit na práci dovnitř strany, a Pospíšil zase zdůrazňoval, že s Nečasem si vše vyříkal a chce být konsensuálním politikem. Pospíšil pak dostal 77 procent hlasů, tedy nejvíc ze všech funkcionářů, Kuba proti Miroslavě Němcové 63 procent.

Členové vedení ODS jsou při posuzování vyhlídek opatrní. „Neřekl bych, že vzniká jakýkoli tandem kohokoli. Vedení se sešlo jen jednou. Myslím, že to bude funkční tým všech, kdo jsou v čele strany,“ sdělil Právu šéf poslanců ODS a člen stranického grémia Zbyněk Stanjura.

Místopředsedkyně ODS a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová také formování tandemu nezaznamenala.

Poslankyně Jana Černochová si nemyslí, že by duo mohlo ohrozit Nečasovu pozici. „Nevím, že by jeden nebo druhý měl ambice oslabovat předsedu. To, že se spolu Kuba s Pospíšílem baví, jsem zaregistrovala. Ale stejně tak jsem zaregistrovala, že se Kuba baví s (místopředsedou Pavlem) Blažkem, premiér s Němcovou. To bychom byli na základní škole, kdybychom sledovali kdo víc a kdo méně,“ uvedla.

Podle Černochové je dobře, že vedení strany se mezi sebou baví. „Antipatie, které v minulosti mohly být, byly odrazem stavu, který v ODS nebyl úplně nejšťastnější,“ doplnila.

Podle místopředsedy klubu Marka Bendy jde v případě tandemu o „strašně drsnou spekulaci“. „Nemám zatím žádný dojem po kongresu, že by se rodily nějaké tandemy. To uvidíme v následujících měsících,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám