Hlavní obsah

Do voleb v Praze chce jít nová politická strana Motoristé sobě

– Praha

Podzimních voleb do zastupitelstva hlavního města se chce zúčastnit nová politická strana Motoristé sobě. Voliče hodlá oslovit bojem za zájmy řidičů a automobilistů. Za stranou stojí Petr Macinka, který dlouhodobě působí v Institutu Václava Klause, a lidé věnující se motorismu a autoklubům.

Foto: Novinky

Budova pražského magistrátu

Článek

Za důvod vzniku nové politické strany označil „dlouhodobé nepřátelské nastavení vedení Prahy vůči řidičům a motoristům“. Uvedl, že se záměrně jedná o nepolitický projekt. „Nemáme ambice vytvářet recepty na řešení problémů školství nebo zdravotnictví, nad nimiž se dohadují ostatní politici. Jde nám výhradně o zájmy motoristů, kteří jsou vedením Prahy dlouhodobě šikanováni,“ uvedl. Motorismus a automobilismus musí podle něj v Praze dostat přednost před cyklisty a zelenými aktivisty.

Jízdu autem považuje Macinka pro mnohé za existenční záležitost, zatímco jízdu na kole označil za pouhou volnočasovou aktivitu. Jako hlavní priority bude nově vznikající strana prosazovat návrat k víceproudým komunikacím a odstranění veškerých „zbytečných opatření, jimiž současné protimotoristické vedení hlavního města šikanuje pražské řidiče v rámci tzv. zklidňování dopravy“.

Noční i denní můra tisíců řidičů je tu. Začíná oprava Barrandovského mostu

Domácí

Macinka za hlavní politické protivníky považuje Piráty a uskupení Praha Sobě. Motoristé sobě odmítají před volbami spolupráci s ostatními politickými stranami a hnutími. Podle Macinky nevěří, že klíčová automobilová témata jsou pro ně skutečnou prioritou.

Po volbách by pak nová strana nespolupracovala „se všemi obecně zelenými stranami“, zejména Piráty a jakýmkoli subjektem spojeným s Janem Čižinským (Praha Sobě) a jeho současnými spolupracovníky. Macinka také uvedl, že dopravu v Praze již dále nemohou řídit lidé, „kteří jezdí na kole a vyčítají řidičům, že to oni svojí jízdou autem vytvářejí zácpy“.

PŘEHLEDNĚ: Jak při opravě Barrandovského mostu cestovat autem a MHD

Ekonomika

Motoristé sobě podle něj bude politická strana registrovaná na ministerstvu vnitra, potřebné kroky nyní lidé kolem projektu dokončují. Macinka poznamenal, že kromě něj za uskupením stojí osoby, které se dlouhodobě věnují oblasti motorismu a jsou sdružené v různých autoklubech a spolcích.

Volby do zastupitelstva hlavního města se budou konat  23. a 24. září. V Praze nyní vládne koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). Opozici v zastupitelstvu tvoří ODS a ANO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám