Hlavní obsah

Do Senátu za Kladno chce i Bobošíková, ČSSD nechce Dienstbiera

Právo, jov, rap

Senátní kandidát soc. dem. do Senátu Jiří Dienstbier ml. nemá podporu ČSSD ve volebním obvodu, kde má Kladno největší váhu. Kladenská okresní organizace prosazuje vlastního kandidáta, který by se měl ucházet o senátorské křeslo uvolněné po úmrtí Jiřího Dienstbiera, i když v pátek předsednictvo ČSSD doporučilo právě jeho syna. Kladenský výkonný výbor jednomyslně vybral prvního náměstka kladenského primátora Zdeňka Syblíka. Rozhodnutí ale padne ve čtvrtek, kdy zasedne krajský výkonný výbor.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Pražský zastupitel Jiří Dienstbier ml.

Článek

Podle Syblíka by kandidátem za region měl být člověk, který obvod zná. „Z pozice senátora pak může lobbovat a získávat peníze pro obce ve svém obvodu, stejně jako další podporu,“ uvedl.

Jiní regionální členové ČSSD zdůrazňují důležitost volby. Soc. dem. jde o hodně, chce obnovit v Senátu nadpoloviční většinu hlasů (41 z 81). „Mělo by se zohlednit i to, kdo má větší šanci oslovit občany. Mělo by se přihlédnout i k tomu, jak se choval po volbách v Praze, kde si držel svou linii. Tím hodně získal,“ řekl v neděli Právu krajský radní z Kladna Marcel Hrabě. Dienstbier nepodpořil koalici ČSSD s ODS v Praze.

Bobošíková účast zváží

Přípravný výbor strany Suverenita v neděli vyzval Janu Bobošíkovou, aby kandidovala v doplňovacích volbách do Senátu na Kladensku. Bobošíková už do horní komory neúspěšně kandidovala na podzim v Praze 10. „Budu to velmi pečlivě zvažovat,“ řekla Právu.

Doplnila, že ke Kladensku má vztah, je totiž členkou základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu v Lidicích. „Jsem si vědoma, že tam jsou silní soupeři,“ dodala.

Křeslo v Senátu se pokusí získat primátor Kladna Dan Jiránek (ODS). TOP 09 s hnutím Starostové a nezávislí vysílají starostu Kmetiněvsi Luďka Kvapila. Za sdružení Lepší Kladno jde stomatolog Karel Protiva. Komunisté zvažují znovu nasadit starostu Drnku Zdeňka Levého. Nezávislou kandidaturu ohlásil i exmajitel Poldi Vladimír Stehlík.

První kolo voleb se uskuteční 18. a 19. března, tedy ve stejných dnech jako sjezd ČSSD v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám