Hlavní obsah

Do ČR se sjíždějí neonacisté ze střední Evropy, varují političtí vězni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz osvobozených politických vězňů a pozůstalých napsal dopis premiérovi Mirkovi Topolánkovi, ve kterém si stěžuje na rostoucí počet neonacistických akcí v ČR. Podle jeho představitelů se v ČR shromažďují neonacisté z celé střední Evropy. Žádají proto, aby úřady zakázaly sobotní koncert pravicových extremistů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Neonacistický koncert u Brna

Článek

Dělnická strana pořádá v sobotu odpoledne u Hradce Králové "hudebně-politické setkání". "Jedná se však pouze o záminku českých neonacistů veřejně se setkat a propagovat své názory," podotkl svaz vězňů. Na akci vystoupí představitelé ultrapravicových hnutí ve Střední Evropě a zahrají skupiny s neonacistickým přesvědčením.

Svaz požádal policejního prezidenta a ministra vnitra, aby chystanému neonacistickému shromáždění věnovali zvýšenou pozornost a postupovali proti němu v souladu s platnými zákony. "Jako účastníci druhého odboje a přeživší nacistické genocidy jsme znepokojeni situací, kdy se Česká republika stává centrem, kam se sjíždějí neonacisté z celé střední Evropy," upřesnili členové svazu.

Doufají, že setkání neonacistů neproběhne

Podle přestavitelů politických vězňů v posledních měsících roste počet ultrapravicových setkání. "Neexistuje důvod, který by legitimizoval případný tolerantní přístup policie," upřesnili. S tím, že policie má povinnost neonacistická shromáždění ukončit.

"V České republice je uzákoněn zákaz podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, a proto očekáváme, že sobotní setkání neonacistů se neuskuteční," ukončil svaz.

Tomáš Vandas, předseda Dělnické strany (DS), která sobotní mítink pořádá, uvedl, že by se akce mělo zúčastnit několik stovek lidí. Radikálové přesné místo konání akce neupřesnili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám