Hlavní obsah

Do Česka přichází drsné ochlazení. A jen tak neodejde

Novinky, fia

Česko má před sebou v následujících dnech nejchladnější období letošní zimy. Ledový vzduch z Arktidy bude posílat rtuť teploměru po ránu až k –20 stupňům, a to i v místech, kde taková zima běžně nepanuje. Oteplení se v dohledné době očekávat nedá. Novinky o tom informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 8.2.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Arktický vzduch, který bude do Česka proudit od severovýchodu, srazí průměrné denní teploty hluboko pod dlouhodobý normál. „V ranních minimech bude během týdne po ránu teplota při zmenšené oblačnosti klesat až k –20 stupňům, v odpoledních maximech nejčastěji naměříme –8 až –3 stupně, ale ojediněle nejsou vyloučené ani tzv. arktické dny, tj. s teplotou pod –10 stupňů,“ uvedla meteoroložka.

I nadále je podle ní potřeba počítat s občasným sněžením nebo se sněhovými přeháňkami, ledovka bude trápit řidiče i chodce ještě během pondělí. „Pravé zimní počasí nepomine ani po Valentýnovi a výraznější nárůst teplot vzduchu zřejmě přijde až v posledním únorovém týdnu. Tak nízké teploty u nás naposledy panovaly v únoru 2012,“ připomněla Honsová.

Jako na Silvestra před 42 lety
Současné výrazné ochlazení s ledovkou a sněhovou nadílkou připomíná výrazné silvestrovské ochlazení v zimě 1978/1979. Také tenkrát se střetl polární vzduch (ležel severněji než letos) s mírnou vzduchovou hmotou a přinesl do Evropy extrémní počasí. Rozdíl je jen v tom, že nyní není propad teplot tak rychlý – před 42 lety se během silvestrovské noci ochlazovalo i o stupně za hodinu.
Už na konci prosince nad severním Atlantikem vznikl silný vysokotlaký systém, který pokrýval Grónsko a napojil se na arktické oblasti. Výsledkem bylo narušení proudění vzduchu v polárním víru ve stratosféře a jeho následné zhroucení. Ledový vzduch vytéká z polárních oblastí do severní, střední a severozápadní Evropy.

Mrazy se budou prohlubovat

Noc na pondělí přinesla místy vydatné srážky vyvolané střetem polárního studeného vzduchu s teplým subtropickým. Na většině území byly sněhové, na jihu a zejména pak na jihovýchodě území i mrznoucí s tvorbou silné ledovky. „V rámci nové sněhové pokrývky a nebezpečí ledovky, pokud nemusíte, raději v pondělí zůstaňte doma,“ doporučila meteoroložka.

Česko zasypal sníh. Zapadají v něm auta, vlaky mají obrovská zpoždění

Krimi

Sněžení podle ní bude ustávat během odpoledních hodin a oblačnost se začne protrhávat večer, do té doby bude zataženo. „Teplotní rozhraní bude ustupovat více na jih a plně sem pronikne studený vzduch od severovýchodu – nejvyšší denní teploty se budou zastavovat mezi –8 až –4 stupni, na jihu a jihovýchodě mezi –4 až 0,“ upřesnila.

V úterý bude většinou zataženo, místy se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Jen přechodně může být polojasno. Ranní teploty klesnou na –8 až –12 stupňů, na severovýchodě se budou pohybovat až kolem –18 stupňů. Přes den se budou teploty pohybovat mezi –8 až –4 stupni, na jihu vystoupí na –2 stupně.

V Evropě i částech Česka padal barevný sníh, mohl za to písek ze Sahary

Počasí

Na středu hlásí předpověď zataženo až oblačno, místy se sněhovými přeháňkami nebo se sněžením. Po ránu se ochladí na –8 až –12 stupňů, na severu a severovýchodě bude opět až kolem –8. Denní maxima se budou pohybovat mezi –8 až –4 stupni, na jihu kolem –2.

Oblačno až zataženo se sněžením nebo se sněhovými přeháňkami bude i ve čtvrtek. Během dne bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Po ránu teploty klesnou opět k –8 až –12 stupňům, při zmenšené oblačnosti ojediněle spadnou až na –16. Přes den zůstane teplotní rozmezí stejné, tedy mezi –12 až –8 stupni, jen na jihu se lidé „ohřejí“ při –6 stupních. „Foukat by měl čerstvý vítr, který bude pocitovou teplotu ještě snižovat,“ upozornila ovšem Honsová.

Ještě mrazivější ráno přinese pátek, kdy teploty klesnou na –10 až –14 stupňů, při utišení větru bude až kolem –18 stupňů. Bude skoro jasno až polojasno, na východě až oblačno, místy se sněžením nebo se sněhovými přeháňkami. Odpoledne teploty vyšplhají nejvýše na –11 až –7 stupňů.

Oteplení nepřinese ani valentýnský víkend

V sobotu bude polojasno, na jihu a východě až oblačno, místy se sněžením. Ranní teploty zůstanou v rozmezí od –8 do –12 stupňů, místy klesnou až na  –16. Nejvyšší denní teploty nepřesáhnout –9 až –5 stupňů.

V neděli bude oblačno až polojasno, místy se vyskytne sněžení nebo sněhové přeháňky. Žádnou úlevu od třeskutých mrazů nelze čekat. Ranní teploty klesnou na –10 až –14, ale místy se budou pohybovat opět až kolem  –18 stupňů. Nejvyšší denní teploty zůstanou jen mezi –11 až –7 stupni.

Z předpovědních modelů zatím vyplývá, že velmi podobný ráz počasí nás bude provázet i v následujícím týdnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám