Hlavní obsah

Do čela ministerstva životního prostředí navrhla ODS Bízkovou

Právo, Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo životního prostředí zřejmě povede nynější náměstkyně Rut Bízková. V úterý vystoupila z ODS, přičemž nestranickost je podmínkou pro její účast ve vládě. Místopředseda a lídr ODS Petr Nečas se na premiéra Jana Fischera ve středu obrátil dopisem, v němž mu navrhuje právě Bízkovou. Ten již žádost odeslal na Hrad.

Foto: René Volfík, ČTK

Rut Bízková

Článek

Fischer se na úterní schůzce dohodl se zástupci ODS a ČSSD, že prezidentovi navrhne, aby pověřil řízením tohoto resortu kandidáta nominovaného ODS, pokud to bude nestraník.

"Vážený pane předsedo vlády, na základě našeho včerejšího jednání Vám navrhuji na pozici ministryně životního prostředí paní Ing. Rut Bízkovou," napsal Nečas premiérovi.

Premiér již žádost poslal prezidentu Václavu Klausovi. Očekává se, že hlava státu rozhodne o jmenování kvůli summitu USA-Rusko až v pátek.

Bízková by tak mohla nahradit Jana Dusíka, který na svůj post před časem rezignoval. Následně byl vedením ministerstva pověřen šéf resortu zemědělství Jakub Šebesta.

O Bízkové se v souvislosti s vedením ministerstva již v minulých dnech hovořilo.

Strana zelených od podpory kabinetu premiéra Fischera ustoupila, protože jí vadil postoj vlády k některým ekologickým tématům. [celá zpráva]

Bízkovou jako nástupkyni Dusíka uvítali komunisté. Stínová šéfka rezortu Kateřina Konečná uvedla, že „ze současného vedení ministerstva životního prostředí je Rut Bízková odborně i lidsky určitě dobrou volbou.“

Rut Bízková
Narozena 19. července 1957. Vystudovala vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a postgraduální studium matematiky. Od září 2006 je náměstkyní na ministerstvu životního prostředí, je ředitelkou sekce ekonomiky a politiky životního prostředí. Od roku 1981 pracovala v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. Po absolvování stáže v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni v roce 1993 zaměřila na životní prostředí a energetiku. V letech 1994 až 1998 byla tiskovou mluvčí uhelných elektráren ČEZ a poté ředitelkou odboru pro styk s veřejností ministerstva životního prostředí. Od roku 1999 pracovala na ministerstvu průmyslu a obchodu, kde mimo jiné působila jako poradkyně náměstka ministra pro energetiku, hutnictví a stavebnictví. Od roku 2004 působila v české informační agentuře životního prostředí Cenia, která je příspěvkovou organizací MŽP.Je vdaná, má jedno dítě.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám