Hlavní obsah

Děti už nemusí platit poplatky u lékaře

Praha

Děti do 18 let nemusí od středy 1. dubna platit u ambulantních lékařů poplatek 30 korun. Dál budou za ošetření platit na pohotovosti a také za recept v lékárně. Nově se také snižuje ochranný limit z 5000 na 2500 korun ročně. Bude platit pro lidi starší 65 let a děti do 18 let.

Článek

Nově nebudou děti a dospívající do 18 let platit u pediatra či praktického lékaře, ambulantního specialisty a zubaře, nebudou platit ani za návštěvní službu. Dívky do 18 let nebudou platit ani u gynekologa.

Ostatní pacienti budou dále platit 30 korun za návštěvu lékaře, 90 korun na pohotovosti a 60 korun za den pobytu v nemocnici.

Podle ministerstva zdravotnictví přinesly regulační poplatky za rok fungování 10 miliard korun. Polovinu z toho získal stát na poplatcích, polovinu ušetřil, protože lidé omezili zbytečné návštěvy u lékaře.

Koalici se v úterý na mimořádné schůzi nepodařilo zamítnout opoziční návrhy na úplné zrušení regulačních poplatků. Návrhy z dílny komunistů a Moravskoslezského kraje tak prošly do druhého čtení a poslanci se jimi budou dále zabývat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Zrušení poplatků pustili poslanci dál

Poslanci pustili v úterý do druhého čtení návrhy na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Zároveň zkrátili dobu na projednání norem na 30 dnů. Na...

Výběr článků

Načítám