Hlavní obsah

Desetina Čechů pociťovala příznaky covidu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset procent lidí mělo na základě příznaků podezření na nákazu covid-19. Zároveň 83 procent lidí uvedlo, že osobně nezná nikoho, u koho se nákaza koronavirem testy potvrdila. Plyne to z šetření CVVM a společnosti Median.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Měl/neměl podezření, že má onemocnění covid-19

Článek

„Podíl respondentů, kteří měli na základě příznaků podezření, že by mohli mít onemocnění covid-19, byl podobný u mužů i žen a i u lidí s různým stupněm dosaženého vzdělání,” konstatoval průzkum k samodiagnostice Čechů.

Alespoň jednoho člověka s covid-19 zná osobně devět procent lidí, sedm procent zná takových lidí více.

Většina lidí (85 procent) se v květnu o vývoj situace kolem koronaviru zajímalo. Lidé vesměs dbali na nošení roušek ve veřejném prostoru (94 procent) i na zvýšenou hygienu (91 procent). Většina (72 procent) omezila cestování hromadnou dopravou a sedm z deseti Čechů omezilo i styk s jinými lidmi.

Dvě třetiny respondentů omezily nákupy v obchodě a 65 procent lidí se v souvislosti s koronavirem staralo posilování imunity.

Čeští lékaři už vědí, proč covid-19 zabíjí hlavně obézní lidi

Domácí

„Občané starší 65 let pak častěji omezili nákupy v obchodech, posilovali svoji imunitu a omezili setkávání s jinými lidmi,” konstatoval průzkum.

Ten rovněž odhalil, že šití roušek, které byly v květnu povinné ve vnitřních prostorech, se věnovalo 40 procent Čechů. Devět procent si míchalo vlastní dezinfekci a necelá čtvrtina (24 procent) pomáhalo podle svého vyjádření lidem, na které dopadla koronavirová krize.

Průzkum proběhl od 7. do 23. května a zapojilo se do něj 1043 respondentů.  Za otázky a design šetření zodpovídalo CVVM, data sbírala společnost Median.

Anketa

Pociťovali jste na sobě v minulých měsících příznaky nemoci covid-19
Ano a byl/a jsem na testech.
5,8 %
Ano, ale na testy jsem nešel/nešla.
33,7 %
Ne
60,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3203 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám