Hlavní obsah

Demokracie se Čechům líbí, ale přibývá zastánců autoritářské vlády

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S fungováním demokracie je v Česku spokojeno 62 procent lidí. Za nejlepší způsob vlády ji označuje 53 procent dotázaných, naproti tomu více než čtvrtina dotázaných (29 procent) si umí představit, že za určitých okolností je autoritářský způsob vlády lepší. Plyne to z šetření CVVM.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Spokojenost s fungováním demokracie v ČR

Článek

Ve srovnání s loňským zářím mírně poklesl (o pět procentních bodů) počet lidí, kteří považují demokratický způsob vlády za nejlepší, a naopak vzrostl (o sedm procentních bodů) počet lidí ochotných akceptovat autoritativní způsob vlády.

„I přes mírný pokles podílu zastánců demokracie zaznamenaný v aktuálním výzkumu zůstává jejich podíl vyšší, než byl v období let 2007 až 2017,” konstatovala agentura.

Autoritativní režim akceptují častěji lidé starší 60 let, stoupenci levice a voliči KSČM a SPD. Demokracie se zamlouvá více lidem mezi 30 a 44 let, vysokoškolákům a voličům ODS, TOP 09, STAN a Pirátů.

Průzkum: Komunismus ani nacionalismus Čechy netáhne, tíhnou k idejím sociální demokracie

Domácí

Podle 15 procent dotázaných je vlastně jedno, zda máme demokratický či nedemokratický režim. Nejčastěji jde o lidi se základním vzděláním, důchodce, nezaměstnané, voliče ČSSD a ty, kteří by k volbám nešli.

Souhlas s rozpuštěním parlamentu a zrušením politických stran deklarovalo 24 procent lidí. Proti se naopak vyslovilo 61 procent dotázaných.

Nynější politický systém si v očích Čechů nezadá s dobou před rokem 1989

17. listopad

Že k něčemu takovému dojde v následujících pěti letech, je pravděpodobné podle 2 procent lidí. Za možné to označilo 11 procent dotázaných a za nepříliš pravděpodobné 32 procent respondentů. Jako zcela nepravděpodobné to vidí 47 procent dotázaných.

Průzkum proběhl od 1. do 13. února a zapojilo se do něj 1039 respondentů.

Anketa

Jaký je váš postoj k demokracii?
Je nejlepším způsobem vlády
55,2 %
Za určitých okolností může být autoritativní způsob vlády lepší
41,4 %
Na způsobu vlády mi nesejde
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9576 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám