Hlavní obsah

Dárky jejich děti hledají v lese, vánočky rodina rozdává

Připravili 21 kilo bramborového salátu, upekli 12 vánoček. Soukupovi z Netunic na jižním Plzeňsku ale rozhodně všechno nespořádali sami. I když je jich devět, jsou zvyklí se dělit s ostatními. „Vždyť Vánoce jsou hlavně o dávání,“ zdůrazňuje 47letá Gabriela Soukupová.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Soukupovi z Netunic na jižním Plzeňsku

Článek

Rodina si ráda vymýšlí vlastní tradice. Třeba stromeček nezdobí doma v obýváku, ale venku v lese. S předstihem připraví dobroty pro zvířata, které jim pak během Štědrého dne zavěsí na strom. „U krmelce se vezmeme za ruce, poděkujeme bohu za uplynulý rok a zazpíváme koledy. A pak dětem schováme dárky,“ popisuje soukromá učitelka.

Při takovém úkolu se baví stejně dobře nejmladší, devítiletá Rebeka, dvanáctiletá Timea i jejich čtyřiadvacetiletá sestra Gabriela: „Vždycky je to dobrodružství. Jednou jsme my sourozenci našli jen tašku s listím. Byli jsme hrozně zklamaní. Ale než jsme se vrátili ke krmelci, dárky se tam najednou objevily. Rodiče si z nás vystřelili,“ líčí vysokoškolačka.

Dělají radost druhým

Humor v rodině Soukupových rozhodně nechybí. „V remízku jsem našla i helmu na snowboard. Ale s velkými dary se do lesa nikomu z nás tahat nechce,“ dodává šestnáctiletá Ester. Nejenom o svátcích chtějí dělat radost druhým lidem. Například 22letý Samuel a jeho o dva roky mladší bratr Daniel upečou vánočky pro rodinu, jež se stará o vážně nemocného, nebo navštíví opuštěného souseda.

„Odmalička děti učíme, aby si všímaly ostatních a pomáhaly jim,“ říká 54letý Vladislav Soukup, který je v Netunicích starostou. Také proto u sebe doma často někoho hostí.

„Mimo jiné přijede naše nejstarší pětadvacetiletá dcera Sára s manželem. To je pro nás odpočinek, protože budeme jenom vařit. Všechny běžné povinnosti, které musíme mít jinak dobře zorganizované nebo jich dělat víc naráz, teď odpadnou,“ směje se Gabriela Soukupová a dodává, že na chodu domácnosti se podílí každý její člen.

Škole pečující o autisty a postižené už chybí jen tři ze 46 milionů na rekonstrukci

Domácí

Ve volné chvíli pak rádi společně muzicírují. Sára, Gabriela, Ester, Timea i Rebeka hrají na housle a klavír, Samuel na klarinet, Daniel na akordeon. Sestavu doplní maminka na kytaru a tatínek coby zvukař.

„Někdy je to u nás jako na pouti. Ale největším darem je to, že se můžeme sejít a jsme zdraví,“ shodují se manželé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám