Hlavní obsah

Dáme očkovaným dva dny volna, slibuje Babiš státním zaměstnancům

Novinky, jas

Dva dny volna pro očkované státní zaměstnance hodlá v rámci propagace vakcinace proti covidu navrhnout vládě premiér Andrej Babiš (ANO). Podobný krok doporučí i soukromým firmám.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

„V pátek na vládě předložím návrh na dva dny placeného pracovního volna všem zaměstnancům pod státní službou, kteří se naočkovali od 1. ledna 2021,“ uvedl ve středu Babiš na Twitteru.

„Vláda zároveň uloží všem ministrům, aby dali dva dny volna dalším svým zaměstnancům, což se týká i ozbrojených sborů,“ oznámil premiér ještě před projednáním kabinetem, jako by se jednalo o hotovou věc.

Podle Babiše by k nároku na volno mělo stačit prokázat se očkovacím certifikátem, případně aplikací Tečka. Nárok by měli mít lidé očkovaní po 1. lednu, čímž se premiér z této skupiny vyřadil, neboť se nechal očkovat jako první ještě před koncem loňského roku.

Zkrátka by podle premiérovy představy neměli přijít ani lidé zaměstnaní mimo státní sektor. „Doporučíme to i všem krajům a obcím, a samozřejmě i firmám,“ tvrdí Babiš.

Premiér pro zdůvodnění dvoudenního volna použil argument, že je třeba lidi k očkování motivovat a že někteří mají po vakcinaci silnější reakci.

Kompletní očkování má doposud bezmála 4,7 milionu osob. Celkem bylo aplikováno přes 10,1 milionu očkovacích látek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám