Hlavní obsah

CVVM: Preference ODS i ČSSD jsou před krajskými volbami vyrovnané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle průzkumu společnosti CVVM jsou preference obou nejsilnějších stran těsně před krajskými volbami vyrovnané. Vládní ODS i opoziční ČSSD by ve volbách do krajských zastupitelstev dostaly stejný počet hlasů, volilo by je 28,5 procenta voličů.

Článek

Krajské volby se uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb v pátek 17. a v sobotu 18. října.

Voleb do krajských zastupitelstev by se podle průzkumu rozhodně zúčastnilo 24 procent lidí, spíše by se zúčastnilo 30 procent dotazovaných s volebním právem. K volbám by rozhodně nešlo 20 procent Čechů, spíše nešlo 13 procent lidí, 13 procent lidí nevědělo, zda by k volbám přišlo. Krajských voleb se však pravděpodobně podle CVVM ve skutečnosti zúčastní méně oprávněných voličů.

Pro 30 procent lidí, kteří by šli k volbám, je důležitá strana nebo hnutí, za něž lidé kandidují. Pro 24 procent jsou důležité konkrétní osoby, jejich pověst a vystupování, nikoliv strana, která je navrhla. Pro téměř polovinu lidí jsou důležití jak lidé, tak strana, za kterou kandidují.

Strany, které uváděli lidé v průzkumu, vybírali bez nabídky kandidujících uskupení. Jinou stranu, než která má zastoupení ve Sněmovně, vybralo pět procent lidí. Sedm procent odpovědělo, že noví, koho by volili. Obecně platí, že statistická chyba u menších stran je 1,5 procenta, u větších pak 2,5 procenta.

Průzkum ke krajským volbám, který ukazuje vyrovnanou pozici dvou největších stran, se liší od průzkumů k volbám do Sněmovny. Tam již delší dobu drží vedení ČSSD. Podle zářijového šetření CVVM by sociální demokracii dalo hlas 34 procent voličů a občanským demokratům 29 procent. KSČM by dostala 16 procent, zelení deset a křesťanští demokraté 7,5 procenta.

Průzkum společnosti CVVM se uskutečnil od 1. do 8. září, zúčastnilo se ho 1066 dotazovaných starších 15 let, z toho bylo 1014 respondentů s volebním právem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám