Hlavní obsah

ČSSD se zbavila dalších nepohodlných členů

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš
PRAHA

Soc. dem. před volbami pokračuje ve zbavování se nepohodlných členů. Ústřední výkonný výbor ČSSD zbavil v sobotu členství ve straně Mariana Kuśe. Pro jeho vyhazov ze strany hlasovalo 109 z 129 delegátů. Členkou ČSSD už není ani Ludmila Schwarzová, pro její vyloučení bylo 107 delegátů.

Článek

Kuś, který je podezřelý z padělání lustračního osvědčení, nevyhověl doporučení vedení soc. dem., aby prosadil odvolání českotěšínského starosty Jindřicha Sznapky.

Kontroverzní starosta, který čelí obvinění z předání stotisícového úplatku, se rozhodl, že skončí v politice a v podzimních komunálních volbách už svůj post na radnici nebude obhajovat. [celá zpráva]

Schwarzová se zase měla na ministerstvu dopravy zaplést do aféry kolem biolihu. Policie ji už v této souvislosti obvinila. Schwarzová pracovala jako vedoucí sekretariátu náměstka ministra dopravy Petra Pospíchala. Patří do skupiny lidí, které policie zadržela 9. března, kdy provedla mimo jiné razii na ministerstvu dopravy.

Policie údajně zadržené podezírá z toho, že pomocí letitých kontaktů ve státních úřadech i strategických soukromých firmách pomáhali skupině podnikatelů za úplatky ovlivňovat rozhodování o státních zakázkách na výrobu biolihu.

Kuś i Schwarzová byli navíc členy ústředního výkonného výboru ČSSD.

Kuś protestuje

"Návrh na vyloučení z ČSSD se opírá o tvrzení, že jsem údajně falšoval lustrační osvědčení. Prohlašuji, že jsem nic takového nedělal a cítím se tímto opakovaným tvrzením poškozován," uvedl dříve Kuś, který chce v co nejkratší době spis vedený StB zveřejnit na internetových stránkách.

"Vzhledem k tomu, že věřím v principy právního státu, tak mě celá záležitost pobuřuje. Na základě vykonstruovaných obvinění předsednictvo ČSSD neváhá vyloučit svého dlouholetého člena bez ověřených důkazů," dodal.

Nejvyšší sociálnědemokratický orgán mezi sjezdy rovněž projednává přípravu dvou hlavních předvolebních akcí. Je jí pochod na severočeskou horu Říp, kam se sjíždějí sociální demokraté z celé republiky před každými volbami, aby tam demonstrovali svou sílu.

V Praze se 13. května sejde mimořádný sjezd, který by měl zvolit premiéra Jiřího Paroubka předsedou nejsilnější vládní strany. Protože Paroubek uvolní místopředsednickou funkci, kterou nyní zastává, delegáti zvolí rovněž nového místopředsedu. Jako o horkém kandidátovi se hovoří o vicepremiérovi Zdeňku Škromachovi. Jeho protikandidátem podle kuloárových informací zřejmě bude předseda pražské ČSSD Petr Hulinský.

Reklama

Související články

Kontroverzní starosta Sznapka skončí v politice

Kontroverzní starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka, který čelí obvinění z předání stotisícového úplatku, se rozhodl, že skončí v politice a v podzimních...

Výběr článků

Načítám