Hlavní obsah

ČSSD dnes zaplatí dvěma Altnerovým věřitelům 95 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

ČSSD ve středu zaplatí první dvě pohledávky, o něž se přihlásili věřitelé Zdeňka Altnera. Pošle jim 95 000 korun. Strana mu má podle rozhodnutí soudu zaplatit 338 miliónů korun. ČSSD však hodlá nejdříve uhradit dluhy Altnerovým věřitelům. Informoval o tom mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina & Partners pro klienta ČSSD Jiří Chvojka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku

Článek

ČSSD podle něj obdržela vyrozumění od exekutorů o nabytí právní moci prvních dvou exekučních příkazů, které uhradí. Obává se totiž možnosti exekuce ze strany Altnerových věřitelů.

„ČSSD tímto krokem plní vůči Z. Altnerovi a zároveň se tak brání hrozbě exekuce ze strany jeho věřitelů. Jedná se o dvě platby v celkové hodnotě asi 100 tisíc korun, celková výše dosud doručených exekučních příkazů je ve výši téměř dvaceti miliónů  korun,“ uvedl Chvojka.

Přes 72 000 korun získá Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, necelých 23 000 korun dostane Česká advokátní komora.

Altner se může odvolat

Altner se v minulých dnech domáhal obstavení účtů strany. Proti zamítavému stanovisku soudu může podat odvolání. Ve středu to uvedla mluvčí a místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Oba dva Altnerovy návrhy z formálních důvodů soud odmítl, první kvůli opožděnému zaplacení jistoty, druhý proto, že stále běží řízení o tom předchozím.

Altner podle Novotné první návrh podal v pátek večer, v pondělí odpoledne uhradil jistotu 10 000 Kč. "Když nevolil formu bezhotovostního převodu, musel by přijít v pondělí na soud a zaplatit to, než to soudkyně rozhodovala. Ale když se k tomu dostala, tak to nebylo zaplaceno, a ona rozhodla zcela správně odmítnutím," uvedla Novotná.

"Když je to jednou odmítnuto, tak se k tomu nemůžeme vrátit, on (Altner) se může odvolat a říct, že to zaplatil. Ale s největší pravděpodobností, tak jak se obvykle rozhoduje, by to odvolací soud potvrdil," uvedla Novotná. Rozhodnutí o odmítnutí bude pravomocné, pokud se proti němu některá ze stran neodvolá do 15 dnů od doručení.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Právník Zdeněk Altner pomohl ČSSD vysoudit její sídlo - Lidový dům v Hybernské ulici v Praze. Teď jím strana bude ručit za půjčku, aby mohla Altnerovi zaplatit 337 miliónů.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 miliónu korun, která vzrostla o dalších více než 318 miliónů kvůli smluvní pokutě. Navíc musí strana uhradit náklady řízení ve výši 816 000 korun.

Související téma:

ČSSD vypršela třídenní lhůta k zaslání peněz ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují prý kolem 20 miliónů korun. Zároveň se dovolala k Nejvyššímu soudu a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám