Hlavní obsah

ČSSD chce vyloučit Vybírala podezřelého z korupce

Právo, gö, hčk, mhr
ČESKÁ REPUBLIKA

Lobbistu Františka Vybírala, kterého ve čtvrtek zatkla policie kvůli podezření z korupce na ministerstvu dopravy, nejspíš čeká vyloučení z ČSSD. "S hrůzou jsem zjistil, že ten člověk je asi dva roky členem sociální demokracie. Takoví lidé v našich řadách nemají co dělat. Musí pryč. Dal jsem již pokyn olomoucké okresní organizaci, aby jednala o jeho vyloučení," řekl Právu v pátek předseda ČSSD v Olomouckém kraji, poslanec Miloslav Vlček.

Článek

Policisté ze speciálního protikorupčního útvaru zatkli Vybírala poté, co se pokusil uplatit samotné detektivy.

Vybíral, který byl údajně dříve u zpravodajské služby, podle informací Práva provozoval v minulosti v Olomouci několik let kavárnu ve Studentcentru a měl také v nájmu restauraci Zbrojnice v centru města. Podle obchodního rejstříku řídil akciovou společnost Agorot, která se zabývala realitami a obchodními službami.

Primátor Olomouce Martin Tesařík (ČSSD) vyloučil, že by byl Vybíral nějak spojen s olomouckým magistrátem. "Osobně vzhledem k počtu lidí, s nimiž přicházím do styku, nemohu vyloučit, že bych s ním někdy hovořil, ale jistě vím to, že s člověkem tohoto jména nikdy nebyla navázána nějaká spolupráce," sdělil Právu primátor.

Škromach popřel vazby

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) popřel , že Vybíral je jeho "muž číslo jedna", protože mu dělá poradce. "Vybíral nedělal nic pro mě ani pro ministerstvo. Není to žádný poradce," zdůraznil ministr s tím, že bude hledat kroky, jak se bránit. "Spojovat mě s korupcí je naprosto podpásové. Zatknou lidi na ministerstvu dopravy, a najednou se naznačuje jakási vazba na Škromacha," uvedl ministr.

Se Škromachen byl médii spojován i zadržený úředník ministerstva dopravy Josef Láznička."Lázničku znám, protože je to sociální demokrat a pracuje na Fondu dopravní infrastruktury. Pokud vím, tak pro mě poradce nedělá. Možná v minulosti mohl dělat nějaký posudek pro sbor mých poradců," řekl Právu Škromach.

Obvinění musí ze strany pryč

K ráznému kroku se rozhodlo včera vedení ČSSD. Požaduje, aby podezřelé osoby opustily jejich stranu. "Ti lidé, pokud jsou členy ČSSD, budou muset ze strany odejít. Politické grémium v sobotu vyzvalo příslušnou krajskou organizaci, aby zahájila kroky k ukončení členství," sdělil v pátek na dotaz Práva úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle něj je nutno záležitost "důkladně, důsledně a nestranně" vyšetřit. "Je dobré, že policie koná," dodal.

Vyloučení z ČSSD hrozí i Švarcové a Lázničkovi. "Musí být neprodleně vyloučeni ze strany," řekl Právu šéf soc. dem. z Vysočiny Zdeněk Chlád. "Pokud vyšetřování prokáže jejich nevinu, jsem ochoten se jim omluvit a zasadit se o jejich rehabilitaci. V této chvíli však vidím jejich vyloučení jako jedinou možnost," uvedl Chlád.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám