Hlavní obsah

ČR zasáhla nová vlna sněžení

Od sobotního večera do nedělního poledne má na většině území České republiky silně a trvale sněžit, napadne 5 až 15 cm sněhu, ojediněle až 20 cm. V sobotu odpoledne začalo hustě sněžit na Rýmařovsku v Moravskoslezském kraji. Silné sněžení také v sobotu večer zkomplikovalo dopravu na některých místech Středočeského kraje.

Článek

Nejvážnější byla situace na Benešovsku, kde napadlo v průměru deset až 15 centimetrů sněhu. Silničáři nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti.

V některých oblastech Moravskoslezského kraje také hustě sněžilo, v okolí Rýmařova na Bruntálsku od sobotního rána napadlo přes deset centimetrů sněhu. Silničáři cesty do hor v sobotu večer nedoporučují, i když jsou všechny vozovky sjízdné. Pokud řidiči přesto vyjedou, neměla by v jejich voze chybět zimní výbava. Během sobotní noci nebo nedělního dopoledne by mělo podle meteorologů začít sněžit na většině území moravskoslezského kraje, motoristé by proto měli být opatrní.

Varování meteorologů

Až do pondělního rána se bude vytvářet náledí a sněhové jazyky, místy i závěje. Upozornění vydal Český hydrometeorologický ústav s tím, že u trvalého sněžení je extrémně vysoký stupeň nebezpečí a u náledí vysoký.

Silné trvalé sněžení očekávají meteorologové od soboty od 18:00 hodin do nedělního poledne na celém území Čech. Sněžit začne postupně od severozápadu republiky.

V Čechách se mají až do nedělního večera tvořit sněhové jazyky a v polohách nad 600 metrů i závěje, které v neděli a v pondělí ráno vytvoří rovněž celou Moravu a Slezsko. V noci v Čechách a v neděli i na Moravě a ve Slezsku bude zesilovat vítr, který dosáhne rychlosti 14 až 29 kilometrů za hodinu a na horách přes 50 kilometrů za hodinu.

V sobotu v noci se výrazně ochladí, a proto se může na mokrých komunikacích v celé ČR tvořit náledí.

Česká republika však není osamocená. Podobné varování vydali i britští meteorologové. Od sobotního večera do nedělního večera čekají až 20 cm sněhu.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám