Hlavní obsah

Covid ve Sněmovně: Lidovcům hrozí karanténa, TOP 09 nakoupila respirátory

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem ke zhoršení epidemiologické situace v hlavním městě zasednou v úterý poslanci opět v polovičním počtu. Mezi zákonodárci se navíc objevil další nakažený, a to lidovec Marek Výborný. Znepokojení nad tím, jak se bude situace v Poslanecké sněmovně vyvíjet, nezastírají nyní ani sami zástupci KDU-ČSL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

Šéf jejich poslaneckého klubu Jan Bartošek Novinkám řekl, že ačkoli se s nakaženým kolegou několik hodin před jeho testováním setkal, hygiena ho doposud nekontaktovala.

„Vidím tady obrovské selhání ze strany státu. Nevěděl jsem, jak se mám chovat, a tak jsem hygienu kontaktoval sám, ale nemohl jsem se nikam dovolat,“ uvedl. Sám se proto rozhodl podstoupit v úterý ráno preventivní test. Na jeho výsledek stále čeká. Prozatím se tak řídí aktuálními doporučeními hygieny a ministerstva vnitra.

Poslanec Výborný má covid

Domácí

Jelikož nebyl doposud trasován, povinná karanténa se ho podle nových pravidel prozatím netýká. Ráno tak dorazil do sněmovny s tím, že pokud se mu hygiena během dne ozve a odešle ho do izolace, budovu okamžitě opustí. Kontakt na něj od jeho kolegy Výborného podle něj hygiena má.

„Doufám, že vláda plně nerezignovala na své odborné kompetence a nenechává na libovůli lidí, kdo se rozhodne, že půjde nebo chce do karantény,” dodává.

Úterní program jednání přitom začíná dvěma senátními vratkami, přičemž by měli být poslanci přítomni v plném počtu a až následně by polovina poslanců odešla a schůze dále pokračovala v omezeném počtu.

Poslanci v izolaci?

Po Karle Šlechtové (ANO) a Františku Navrkalovi (Piráti) se přitom jedná už o třetího infikovaného člena dolní komory. Pokud by se postupovalo jako v prvním zmiňovaném případu, týkala by se domácí izolace jen několika poslanců, kteří seděli v blízkosti nakaženého na čtvrtečním mimořádném jednání sněmovny.

Vláda zamázla mimořádnou schůzi Sněmovny. Opoziční show, glosoval Hamáček

Domácí

Novinky se proto s ohledem na aktuální vývoj obrátily na zástupce všech devíti poslaneckých klubů. Přes kritiku nedůsledného nošení ochranných pomůcek, kdy mají poslanci v jednacím sále mnohdy roušku shrnutou nebo nasazenou nesprávně, žádné speciální opatření vesměs nechystají.

S odkazem na dohodu poslaneckých klubů se hnutí ANO, KDU-ČSL, KSČM, ODS, TOP 09, Piráti i sociální demokraté odvolávali na poloviční zastoupení přítomných při jednání Sněmovny. Dotazovaní zástupci hnutí STAN a SPD na dotaz Novinek neodpověděli.

Dodržujeme opatření

„Dodržujeme standardní opatření – nosíme roušky, dodržujeme vzdálenost a používáme dezinfekci,“ doplnil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Za Piráty mluvil Jakub Michálek navíc i o možnosti home office a s tím spojených videokonferencí. Mezi sebou se prý zákonodárci Pirátské strany o vývoji pravidelně informují.

Poslanecký klub TOP 09 si zase nakoupil velké balení respirátorů FFP-2. „Máme mezi svými řadami i Karla Schwarzenberga, který patří mezi rizikovou skupinu, takže jsme ohleduplní,“ řekla nám předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Naopak poslanec KSČM Jiří Dolejš uvedl, že nevidí k dalším opatřením důvod. „Přiměřená opatrnost bez paniky a elementární hygiena myslím postačuje,“ uvedl komunista.

Reklama

Výběr článků

Načítám