Hlavní obsah

Co přejí strany lidem do nového roku? Štestí a optimismus

Novinky, Jaroslav Soukup

Tradice i humor, tak by se dala shrnout vánoční a novoroční přání, jimiž se parlamentní politické strany prezentují na svých webech. Zatímco obě levicové partaje přejí prozatím pouze k Vánocům, další strany již představily i přání do Nového roku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Poměrně netradičně a s nadhledem pojala svou novoročenku Strana zelených. Ve fiktivním průzkumu si v grafu nadělila volební zisk 51 procent, zatímco tradičně nejsilnějším stranám přisoudila po 15 procentech.

Zelení by podle všeho ocenili i zavedení většinového systému, protože zbývajícím partajím přisoudili zisky neumožňující vstup do Sněmovny. Komunistům dokonce přisoudili rovných nula procent.

Ostatní strany vsadily vesměs na klasiku. Lidovci přejí v tradičním duchu  všem lidem "klidné Vánoce plné radosti, naděje a hodně spokojenosti a optimismu do příštího roku".

Zda se za mystickými stíny umístěnými na oranžovo-žlutém pozadí skrývá některý z biblických motivů lze pouze spekulovat.

Také občanští demokraté se zjevně rozhodli neexperimentovat a své PF umístili k nazdobenému vánočnímu stromečku s osvědčeným přáním příjemných svátků a šťastného i úspěšného roku 2010. Stranickou příslušnost naznačuje modré ladění celého přání.

Pouze vánoční přání naleznou lidé na webu ČSSD. S roztomile neumělými dětskými malůvkami odkazujícími k Vánocům jako času, kdy si lidé předávají dárky, koresponduje i přání šťastné ruky při jejich výběru.

Využití stranických, respektive národních barev založené na kontrastu písma a plochy nenechá nikoho na pochybách, že TOP 09 je stranou konzervativní.

Přesto na rozdíl od jiných doplnila své PF vedle přání požehnaných Vánoc i o přidružené poselství svého předsedy odkazující k nadcházejícím volbám.

Komunisté se prozatím k Novému roku neupínají a na svém webu přejí radostné prožití Vánoc. Podobně jako u ostatních stran, i jejich dílo je laděno ve stranických barvách, tedy v sytě rudé.

Pozoruhodný je strom, který je dominantou celého přání. Je poset tuctem hvězd, přičemž jedna z nich je umístěna na jeho špici. Za pozornost stojí, že třebaže většina hvězdiček je šesticípá, lze na stromečku nalézt i několik pěticípých, které byly v tehdejším Československlu dlouhá léta symbolem budování socialismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám