Hlavní obsah

Čínská ambasáda: Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům a dopustil se vážného vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Po Vystrčilově odletu na návštěvu Tchaj-wanu to ve večerním vyjádření zaslaném ČTK uvedl mluvčí čínského velvyslanectví v ČR. Čínská strana podle něj s cestou výrazně nesouhlasí a odsuzuje takový čin.

Foto: Novinky

Briefing předsedy Senátu Miloše Vystrčila k možní cestě na Tchaj-wan

Článek

„Čína vždy oponovala jakékoliv formě oficiálních výměn s Tchaj-wanem u států, se kterými Čína navázala diplomatické vztahy. Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil je lhostejný vůči čínsko-českým vztahům a vzájemně prospěšné spolupráci, ignoruje názor široké veřejnosti České republiky a ve vlastním politickém zájmu stejně trval na návštěvě Tchaj-wanu, čímž se dopustil vážného vměšování do vnitřních záležitostí Číny, vážně porušil národní suverenitu a územní celistvost a vážně porušil základní principy mezinárodních vztahů a politické závazky bilaterálních vztahů,” poznamenal mluvčí.

Studie: Čínští cenzoři už působí přímo na place v Hollywoodu

Film

Vystrčil odletěl před 16:00 z pražského ruzyňského letiště. Doprovází ho asi devadesátičlenná delegace, ve které jsou podnikatelé i další politici včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Cesta budí velkou pozornost. Protestuje proti ní Čína, která Tchaj-wan považuje za svou vzbouřenou kolonii. Stavěli se proti ní i vysocí čeští politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana.

Česko se chystá na soud kvůli nekvalitním rouškám z Číny

Koronavirus

„Tchaj-wan je nedílnou součástí Číny. Čínská vláda a čínský lid má pevnou vůli chránit národní suverenitu a územní celistvost a bránit se proti zasahování jakýchkoliv vnějších sil do vnitřních záležitostí Číny. Čína vyzývá českou stranu, aby dodržovala zásadu jedné Číny a skutečnými skutky chránila rozvoj vztahů mezi ČLR a ČR,” dodal mluvčí.

Cestu plánoval před svou smrtí bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen mu za to udělí vysoké státní vyznamenání. Původně ho měla převzít vdova Věra Kuberová, na doporučení lékařů ale nakonec na Tchaj-wan necestuje. Ocenění obdrží i Vystrčil, dostane medaili za parlamentní diplomacii. Proti cestě od počátku protestuje Čína. Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám