Hlavní obsah

Chystá se sčítání ptáků, loni u krmítek dominovala sýkorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tužku, papír, dobrou znalost ptactva, nebo alespoň jeho atlas, a krmítko. To vše budou potřebovat ti, kteří se od pátku 7. do neděle 9. ledna budou chtít zúčastnit sčítání ptáků na místech, kam jim lidé sypou potravu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Sýkora koňadra patří k našim nejznámějším opeřencům.

Článek

„Není potřeba se nikam přihlašovat. Stačí pouze o tomto lednovém víkendu jednu hodinu sčítat ptáky na krmítku a pak zadat výsledky na web Ptačí hodinky,“ sdělila mluvčí pořádající České společnosti ornitologické Věra Sychrová.

Zmíněný web i s podrobnějšími instrukcemi se nachází na adrese www.ptacihodinka.birdlife.cz.

U každého druhu by měli účastníci zapisovat vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Když vidí například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna, zapíšou si u ní číslo šest. Počítat by měli všechny ptáky, nejen ty na krmítku, ale i ptáky v okolí nebo přeletující.

Tažní ptáci tráví v Evropě více času. Někteří mohou přestat migrovat, tvrdí studie

Věda a školy

„Po dobu sčítání zůstáváme na jednom místě – nesčítáme na procházce,“ upozorňují ornitologové s tím, že sčítání není soutěž, ale vědecký výzkum. „Určitě nám pošlete své výsledky, i kdybyste během své hodinky spatřili jen málo ptáků, nebo dokonce žádné. Jenom díky tomu se dozvíme, kde ptáci chybí,“ dodávají.

Cílem akce je mimo jiné zjistit, kteří ptáci ubývají nebo přibývají a jaké prostředí nejraději využívají.

Účast roste

Svá pozorování mohou lidé zasílat do 14. ledna přes formulář na zmíněném webu nebo pomocí specializovaných papírových formulářů. Výsledky se pak začnou zpracovávat hned následující den.

Z českých polí mizí ptáci, oproti minulosti je o třetinu méně druhů

Domácí

„Pokud by se zapojil podobný počet lidí jako v minulém ročníku, finální výsledky můžeme očekávat v polovině února,“ poznamenala Sychrová.

Jedná se již o čtvrtý ročník akce, jíž se účastní rok od roku čím dál tím více lidí.

Loni jich bylo 27 tisíc

„Co se týká počtu pozorovaných ptáků v jednotlivých ročnících, v roce 2019 jich bylo zaznamenáno 278 232, loni 436 301 a letos 538 607,“ dodala Sychrová.

Nejčastěji přitom účastníci sčítání v uplynulých ročnících zaznamenali sýkoru koňadru, která se vyznačuje žlutým břichem s černým pruhem, zelenými zády a černou hlavou s bílými tvářemi.

Lidé při letošní ptačí hodince pozorovali přes půl milionu ptáků. To je nový rekord

Zahrada

„Navštívila 85 procent krmítek a mezi ostatními druhy neměla konkurenci. Druhá nejčastější – sýkora modřinka – se ukázala na 65 procentech pozorovaných krmítek,“ řekla Alena Jechumtál Skálová, koordinátorka Ptačí hodinky z České společnosti ornitologické.

Reklama

Výběr článků

Načítám