Hlavní obsah

Chudobou je v Česku ohroženo až půl miliónu lidí

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

V Česku je chudobou ohroženo zhruba 300 tisíc až půl miliónu lidí, to znamená až pět procent občanů. Vyplývá to ze studie Příjmy a životní podmínky domácností ČR v roce 2006, kterou vydal Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce jsou chudobou ohroženi lidé bez práce.

Článek

Hranice příjmové chudoby se v Česku pohybuje v rozpětí 57 143 až 71 429 korun hrubého příjmu ročně, podle rozdílných metodik výpočtu. Podle jiných studií, například Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí, se počet skutečně chudých obyvatel pohybuje kolem 3 procent.

V Evropě je chudých více

V Evropě je počet chudých vyšší – skutečně chudých je v původních zemích Evropské unie kolem 11 procent, v Portugalsku 13 procent, naopak v Dánsku se počet skutečně chudých odhaduje na 6 procent populace.

Nejvíce jsou chudobou ohroženi lidé bez práce, neúplné rodiny alespoň s jedním dítětem a vícečlenné domácnosti. Nejvíce chudých rodin se pak nalezne mezi nezaměstnanými (40 procent) a mezi domácnostmi důchodců (33 procent).

Nejvíce jsou chudobou ohroženi lidé bez práce, neúplné rodiny alespoň s jedním dítětem a vícečlenné domácnosti. Nejvíce chudých rodin se pak nalezne mezi nezaměstnanými (40 procent) a mezi domácnostmi důchodců (33 procent).

Značené procento chudých se rekrutuje z osob, které nemají dokončené základní vzdělání či pouze absolvovali základní školu.

Pokud se ovšem za míru chudoby vezme místo matematických propočtů vlastní názor či hodnocení občanů, svoji domácnost podle výzkumu CVVM jako spíše chudou označila 27 procent dotázaných a jako skutečně velmi chudou 4 procenta.

Jednou z velmi často pokládaných otázek různých výzkumů jsou příčiny nouze občanů. Podle průzkumu CVVM dvě třetiny občanů soudí, že za nouzi stojí nezaviněná ztráta zaměstnání.

Stejný počet se ale domnívá, že za nouzí stojí neochota pracovat. Na 60 procent občanů souhlasí s názorem, že lidé žijí v nouzi, protože je potkal neúspěch v podnikání a nepocházejí z dobře zajištěných rodin.

Anketa

Jak vnímáte svou domácnost?
Bohatou
3,7 %
Spíše bohatou
28,6 %
Spíše chudou
60,9 %
Chudou
6,8 %
Celkem hlasovalo 17937 čtenářů.

Na vině je i hazard

V průzkumech CVVM se jako jeden z důvodů pociťované nouze objevila i závislost – ať již závislost na alkoholu, automatech či na drogách. Soudilo tak na 80 % dotázaných. Podle výzkumů STEM ale stále méně lidí vidí příčinu nouze v příslušnosti k znevýhodněným menšinám.

Reklama

Výběr článků

Načítám