Hlavní obsah

Chovanec: O uprchlících ze Sýrie by mělo rozhodnout referendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že veřejnost by měla mít možnost rozhodnout o tom, zda bude ČR přijímat uprchlíky ze zemí, kde probíhají boje, především ze Sýrie. Nárůst záchytu uprchlíků oproti minulému roku byl údajně téměř o 400 procent.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Chovanec

Článek

„Národ by měl mít šanci rozhodnout o příjmu uprchlíků. Mluvilo se již o tom, že bychom mohli přijmout 5-10 tisíc uprchlíků. Budeme ale obezřetní v tom, koho budeme přijímat. Budu chtít, abychom o těch lidech měli co nejvíce informací,“ uvedl ministr vnitra s tím, že v pátek o tomto problému budou mluvit ministři vnitra v Bruselu. Německo plánuje přijmout až 140 tisíc běženců.

Obyvatelé dotčených zemí, kde trvají boje, podle něj ale nejsou takovým problémem. Větší obavy vyvolávají evropští bojovníci Islámského státu, kteří by se mohli vracet zpět. „Zatím nemám informace, že by se bojů účastnil nějaký Čech,“ doplnil Chovanec.

Česká republika je podle Chovance prozatím jen tranzitní zemí, kterou většina uprchlíků pouze projíždí do Německa. „Zaznamenali jsme nárůst zachycených uprchlíků ze Sýrie oproti minulému roku o 380 procent, zatím v řádu stovek lidí,“ upozornil ministr.

Jak dále vyplynulo z jeho slov, České republice se daří vracet utečence do zemí, kde překročili hranice EU. Problém je pouze u Řecka, které má špatnou imigrační politiku. Jinak je tomu podle Chovance u Ukrajinců, kteří v ČR žádají o trvalý pobyt, protože zde mají své příbuzné.

Šiřitel obálek je prý psychopat

Diskuze se dotkla také otázky návratu volyňských Čechů. „Odložili jsme příjem 13 syrských rodin, dokud nebude rozhodnuto o volyňských Češích, to vyřešíme asi do konce roku. Momentálně prověřujeme totožnost těch Čechů. Kontaktujeme je emailem nebo dopisem, máme i linku v ruštině, kde jim je nabízena pomoct,“ konstatoval ministr.

Aktuálním tématem, které řeší policie a ministerstvo, jsou rovněž podezřelé obálky. Milan Chovanec označil člověka, který tyto obálky rozesílá, za psychopata. „Tento člověk se dopouští závažného činu. Blíží se Vánoce, lidem chodí různé zásilky, a může tím vyvolat paniku, což může být i jeho cíl,“ řekl Chovanec a doplnil, že poslední dvě obálky neobsahovaly nebezpečnou látku. Podle něj je rovněž pravděpodobné, že pachatelů je víc.

Anketa

Měli by o příjímání uprchlíků v ČR rozhodovat lidé v referendu?
Ano
91,1 %
Ne
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2420 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám