Hlavní obsah

Chladno a déšť. Změna v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v nadcházejícím týdnu bude opět ve znamení podprůměrných teplot a častých srážek, přechodně se přidá i zesilující vítr. Teploty se zastaví maximálně na 17 stupních, o víkendu na 19 stupňů Celsia. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 17.5.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Česko má před sebou teplotně podprůměrný týden – nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat do 17 stupňů, o víkendu do 19 stupňů Celsia. Přechodně bude zesilovat vítr s nárazy na 15 m/s, takže naši pocitovou teplotu ještě sníží,“ uvedla Honsová.

Jednotlivé dny se budou podle ní odehrávat podle podobného scénáře. „Od západu k nám bude proudit chladnější a vlhký vzduch, takže převládat bude oblačno, dopoledne přechodně i polojasno. Během odpoledních hodin bude docházet k přibývání oblačnosti a na většině území bude pršet nebo se budeme setkávat s přeháňkami, ojediněle i s bouřkami,“ popsala meteoroložka.

V pondělí východ Česka ovlivňuje frontální vlna, která přináší na Moravu a do Slezska vydatné srážky. „Ranní hodinové srážkové úhrny se pohybují až na 6 mm a do večera může napršet až 40 mm srážek. Vzhledem k nasycení půdy vodou z předchozích dešťů tak může docházet k vzestupům hladin řek,“ upozornila Honsová a připomněla výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu.

Na Moravě a východě Čech hrozí záplavy, varovali meteorologové

Počasí

Přes den bude oblačno až zataženo, na většině území s přeháňkami nebo deštěm, ojediněle se vyskytnou bouřky. Na východě je potřeba počítat se srážkami vydatnými a trvalými. Denní teploty vystoupí na 12 až 16 stupňů Celsia.

V úterý bude oblačno, během dne až zataženo místy s přeháňkami nebo deštěm. Ojediněle bouřky. Po ránu teploty klesnou na 9 až 5 stupňů, přes den vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia.

Oblačná obloha bude také ve středu, během dne může oblačnosti přibývat až na zataženo. Místy se opět budou vyskytovat přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty budou mezi 9 až 5 stupni, odpolední maxima nepřekonají 12 až 16 stupňů Celsia.

Na čtvrtek předpověď hlásí oblačno až polojasno, během dne na většině území s přeháňkami nebo deštěm. Ráno opět teploty mezi 9 až 5 stupni, odpoledne 13 až 17 stupňů Celsia.

Hlásili déšť a u nás nic! Jak je to nyní s předpovědí srážek?

Počasí

V pátek bude oblačno, během dne místy s přeháňkami nebo deštěm. Ranní teploty klesnou na 9 až 5 stupňů, denní se vyšplhají na 13 až 17 stupňů Celsia.

V sobotu bude na obloze panovat oblačno. Během dne se místy přidají přeháňky nebo déšť. Ráno se ochladí na 8 až 4 stupně, denní maxima porostou na 14 až 18 stupňů Celsia.

Oblačné nebe nás čeká i v neděli, během dne místy s přeháňkami nebo deštěm. Ranní teploty se budou držet mezi 9 až 5 stupni, denní teploty mezi 15 až 19 stupni Celsia.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Deštivé počasí 14. května 2021 v Praze-Komořanech

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám