Hlavní obsah

Cestovky se bouří proti varování ministerstva před návštěvou Egypta

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Varování ministerstva zahraničí před cestou na Sinajský poloostrov, kde je řada turistických letovisek, vyvolalo prudkou reakci cestovních kanceláří. Jejich asociace ve středu večer důrazně odmítla doporučení ministerstva, varující před cestami do Egypta. Ministerstvo ale trvá na tom, že bezpečnost občanů je nadřazena zájmům cestovních kanceláří. A nebyl čas s nimi jednat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve svém vyjádření Asociace cestovních kanceláří (ACK ČR) uvedla, že „považuje za nutné odmítnout velmi důrazně dnešní tzv. Aktuální doporučení k cestám do Egypta, vydané Ministerstvem zahraničních věcí ČR.“

V prohlášení si ACK stěžovala, že s ní ministerstvo nejednalo: „Pokládáme za neprofesionální, že ministerstvo zahraničních věcí nekomunikovalo s cestovními kancelářemi, ačkoliv svým tzv. varováním velmi výrazně ovlivňuje cestovní ruch mezi Českou republikou a Egyptem."

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář ovšem tvrdě smetl jejich námitky: „Naším primárním úkolem není konzultovat s Asociací cestovních kanceláří, naším primárním úkolem je ve chvíli, kdy dostaneme hrozbu, která se nám jevila a jeví jako nebezpečná, o tom zpravit občany. Na druhém místě je komunikace s cestovními kancelářemi. V první řadě je naším úkolem ochránit zdraví a životy českých občanů. Až na druhém místě je byznys. To je holá realita.“

Kolář Novinkám dále řekl: „Já chápu, že jim jde o obchod. Jestliže však vyjde aktuální bezpečnostní hrozba, nemůžeme čekat, až se sejdeme s Asociací cestovních kanceláří. Jestliže máme hrozbu teroristického útoku nebo teroristických činů, tak si to přece nenecháme pro sebe do té doby, než to projednáme s cestovkami.“

Kolář: Zahraničí rovněž varuje

Asociace přitom zdůraznila, že nechce podceňovat nebezpečí, která mohou na cestách českým turistům hrozit. Cestovním kancelářím ale vadí, že nebyla hrozba nijak upřesněna: „Ani po mnoha naléháních ani po mnoha hodinách čekání nám ministerstvo neupřesnilo svá obecná a vágní prohlášení. Pracovníci ministerstva se ve svých odpovědích skrývali za tajné informace, důvěryhodné zdroje, tajné služby apod."

Vyjádření cestovek, že země jako Británie, Francie či Německo podobná varování nevydaly, Kolář korigoval: „Neexistuje země, která by neměla výjimku pro cestování na Sinajský poloostrov. Projděte si weby. Podívejte se na Němce a na Brity a zjistíte, že mají varování, aby jejich občané necestovali na Sinaj.“

Kupříkladu britské ministerstvo své občany před návštěvou Egypta varuje, v britském zpravodajství se však informace o nějakém zpřísnění míry varování neobjevuje.

K samotné hrozbě Kolář dodal: „Ta hrozba nemusí trvat dlouho, ta hrozba může být krátká.“

Sám také uvedl, že má zájem o dobré vztahy s asociací: „Samozřejmě, že my s nimi komunikovat budeme, my s nimi chceme komunikovat a vždycky jsme s nimi komunikovali.“ Opět však zdůraznil, že prioritou je zdraví a bezpečnost českých občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám