Hlavní obsah

Česku hrozí náledí, varují meteorologové

Od nedělního večera do pondělního rána se může v Čechách místy tvořit náledí, varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Chodníky a vozovky mohou klouzat, lidé by měli být opatrní. Varování platí především pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický kraj a Kraj Vysočina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výstraha je časově omezena od nedělních 18:00 do pondělních 08:00. Starší lidé, nebo ti, kteří mají problémy s pohybem, by podle ČHMÚ měli raději omezit vycházení.

Na neošetřených komunikacích hrozí problémy v dopravě a zvýšená nehodovost. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně.

Ze střední Evropy proudí do Česka a bude dále k východu postupovat frontální systém, za kterým bude od severozápadu pronikat studený vzduch. Během neděle se budou teploty pohybovat mezi 0 až 4 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Sněžit bude především ve východní polovině republiky, v polohách pod 400 m i srážky smíšené nebo dešťové.

V noci na pondělí očekávají meteorologové teploty +1 až -3 °C, na západě až -5 °C. To jsou „ideální teploty“ pro tvoření náledí. Během dne bude většinou oblačno, místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, na východě a na horách na severu zpočátku sněžení četnější. Teploty se budou pohybovat v intervalu -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -5 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám