Hlavní obsah

Česko kvůli nové mutaci viru zastaví už zítra lety z Velké Británie

Novinky, alt
Aktualizováno

Česká republika od pondělí zastaví lety z Velké Británie. Na Twitteru to večer uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš v neděli odpoledne řekl, že v pondělí o tom bude teprve rozhodovat vláda.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Lety z Británie během neděle zakázala například Itálie.

Článek

Lety z Velké Británie zastavilo už několik evropských zemí, například Nizozemí, Itálie či Rakousko. Od půlnoci je ruší i Německo.

Veškeré dopravní spojení je od půlnoci na 48 hodin přerušeno i mezi Británii a Francií. Nejezdí vlaky podmořským tunelem a přerušena je i doprava trajekty. Lidé, kteří tak budou chtít na kontinent využít jinou dopravu než přímou leteckou, tím mají alternativní cestu značně zkomplikovanou.

Podle agentury DPA o přerušení leteckých spojů s Británií od půlnoci rozhodlo také Švýcarsko. Obdobné opatření do konce roku přijaly pobaltské státy.

Důvodem rychle přijímaných zákazů je nová mutace koronaviru, která se šíří na jihu Anglie a je mnohem nakažlivější než mutace na kontinentu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Poslední vlak Eurostar, který v neděli odjel z Londýna do Paříže

Nová mutace už ovšem v minulých dnech byla objevena například v Dánsku, pacient byl objeven i v Itálii.

Česko už v neděli zavedlo povinnou karanténu pro všechny, kteří strávili v minulých dvou týdnech alespoň den ve Velké Británii.

Během neděle přiletěla z Británie do Prahy čtyři letadla, tři z Londýna, jedno z Bristolu. Jedno letadlo by ještě mělo přistát před půlnocí.

Z Velké Británie v posledních dnech cestuje na kontinent velké množství lidí. Ti, co tam dlouhodobě žijí a pracují, se vrací na vánoční svátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám