Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouře s krupobitím, varovali meteorologové

Aktualizováno

Česko zasáhnou odpoledne a v noci na neděli silné bouřky. Přívalové srážky mohou rozvodnit menší toky a meteorologové očekávají i kroupy a vítr o rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Už v noci na dnešek bouře udeřily na západě Čech, kde polámaly stromy a přerušily elektrické vedení.

Článek

V Čechách se podle Českého hydrometeorologického ústavu vyskytují bouřky už nyní, na Moravu dorazí později odpoledne. Největší intenzitu by měly mít v odpoledních a večerních hodinách.

Zvlněná studená fronta bude postupovat přes území ČR k severovýchodu. Při bouřkách se očekávají lokální srážkové úhrny až kolem 80 milimetrů, nárazový vítr a krupobití.

„Během noci ze soboty na neděli budou v oblasti Vysočiny silné bouřky s velmi vydatnými srážkami, silným větrem a místy i s kroupami. V neděli bude fronta nad východní Moravou již slabší,“ upřesnil pro Novinky mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

"Vzhledem k očekávaným srážkám předpokládáme od dnešního večera pozvolné vzestupy hladin, ale lokálně v závislosti na intenzitě srážek i možnost rychlých a výrazných vzestupů hladin a rozvodnění zejména menších toků, nelze vyloučit i překročení limitů pro dosažení stupňů povodňové aktivity," uvedli meteorologové.

Ranní vichřice lámala na západě Čech stromy

Vichřice v západních Čechách lámala v sobotu ráno na mnoha místech stromy. Kmeny spadlé na silnici likvidují hasiči na desítkách míst Plzeňského i Karlovarského kraje. Podle dostupných informací se nikdo nezranil. Kvůli zpřetrhanému vedení byla bez proudu část regionu, řekli v sobotu hasiči a energetici.

Velké množství stromů spadlých na vedení připravilo o dodávku elektrické energie lidi na Karlovarsku, Toužimsku, Tachovsku, Stříbrsku a na Klatovsku, vyjmenoval regionální mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

"Dodávka byla už většinou zprovozněna, na některých místech, kde je horší přístup k poškozenému vedení, se na nápravě pracuje," sdělil.

Podle operačního důstojníka měli karlovarští krajští hasiči od rána hlášeno na osm desítek událostí. "Jsou to většinou popadané stromy na silnice v okolí Mariánských Lázní, Sokolova, Karlových Varů a Ostrova," řekl. Některé silnice nižších tříd jsou podle něj kvůli padlým stromům hůře průjezdné.

Také v Plzeňském kraji zaměstnávají hasiče desítky výjezdů k popadaným stromům. "Jsou většinou na silnicích, jeden spadl na trať," dodal řídící důstojník hasičů v Plzeňském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám