Hlavní obsah

Přes Česko přešly mohutné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předpověď meteorologů se vyplnila. Silné bouřky udeřily v pondělí odpoledne v Krušných horách, v podvečer pozvolna postupovaly přes Ústecký kraj. Další vlna bouřek dorazila z Bavorska kolem 22:00. Bouřky provázel nejen silný vítr s lijáky, ale také krupobití. V Krušných horách se hodinové srážkové úhrny zastavily až na 33 mm.

Noční bouře v Holoubkově na RokycanskuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Bouřka dorazila kolem 17:30. Nejdřív vichr a vzápětí začaly padat kroupy o velikosti třešní. Po deseti minutách už jen vítr a déšť,“ píše na Facebooku paní Vodičková od Duchcova.

Silné krupobití postihlo i Dubí a Teplice.

Během hodiny a půl měli hasiči v Ústeckém kraji 33 výjezdů. Nejvíce zásahů měli na Teplicku, kde voda zaplavila i hlavní silnici.

Foto: HZS UK/Twitter

Zaplavená silnice v Ústí nad Labem.

„Nejčastěji hasiči odstraňovali spadlé stromy z komunikací, ve 14 případech čerpali vodu. Nejčastěji ze sklepů a zatopených částí vozovek, v několika případech z přízemí objektů,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

V Třebívlicích a na dalších místech na Litoměřicku padaly až třícentimetrové kroupy.

Ústeckým krajem prošla bouřka s krupobitím.Video: Aleš Pelikán, Právo

Silné bouřky dorazily i do jižních Čech, postihly Strakonicko. Opět je provázelo silné krupobití. Ve Volyni dosahovaly kroupy velikosti až čtyř centimetrů.

Železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi zůstala po bouřce neprůjezdná, jde o hlavní trať z Plzně do Českých Budějovic. Oprava potrvá celé dopoledne. Správa železnic (SŽ) zajistila náhradní autobusovou dopravu. Trať je podemletá, na trakční vedení spadly stromy. Jde o úsek Střelské Hoštice–Strakonice, vyplývá z informací na webu Českých drah (ČD).

V Plzeňském kraji mají hasiči za sebou během noci přes sto padesát zásahů. „Od včerejšího večera do dnešních sedmi ráno jsme vyjížděli k 73 popadaným stromům a k 84 případům čerpání vody,“ řekl mluvčí hasičů Petr Poncar. Podle něj šlo o zatopené sklepy a garáže. Nejpostiženější oblastí bylo Rokycansko, jižní Plzeňsko a Klatovsko, dodal Poncar.

Bouřilo také v Praze. Bouřka s sebou přinesla jen množství blesků a déšť.

„Bohužel, predikce nevypadá dobře. Velmi silné bouřky na naše území postoupí večer z Bavorska,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Její předpověď se vyplnila po pondělní 22:00 hodině.

„V Plzni byly ve 22:26 téměř nepřetržité záblesky,“ popsala jedna obyvatelka města a zveřejnila video na Facebooku. Bouřku provázel silný vítr a déšť.

Reklama

Výběr článků

Načítám