Hlavní obsah

Česko zasáhla vlna veder, v Praze bylo 34 stupňů

Právo, Novinky, tov, sve

V celé České republice padají teplotní rekordy. Překonány byly zatím na zhruba třetině stanic ze 135, které měří alespoň 30 let. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde v neděli naměřili 34,4 stupně Celsia. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Tropický víkend přilákal k Máchovu jezeru stovky návštěvníků

Článek

Kromě Prahy stouply teploty v nižších polohách na 30 až 33 stupňů Celsia zejména v západní polovině Čech a v Polabí. Praha - Karlov je jedinou stanicí, která zatím překonala 34 stupňů.

Třiatřicítka ale padla na mnoha místech ČR. Zaznamenali ji třeba v Teplicích, Doksanech, Brně - Žabovřeskách, Brandýse nad Labem nebo v Dobřichovicích.

Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka bylo alespoň třicet stupňů zaznamenáno na více než polovině stanic v Česku. Naopak nejchladněji bylo na Sněžce, kde se rtuť teploměru dostala na 19,7 stupně.

Svátek v neděli slaví svatý Medard a známá pranostika praví, že "Medardova kápě, 40 dní kape". Podle Dvořáka to ale neznamená, že nyní nebude 40 dní pršet. "Je to pranostika, která vychází z dlouhodobých statistik, podle nichž k nám v tomto období přichází chladnější vzduch s dešti. V nejbližších dnech ho nečekáme, ale počasí se může změnit," dodal.

Meteorologové v sobotu vydali výstrahu před vysokými teplotami nad 30 stupňů Celsia. [celá zpráva] V Čechách platí od neděle do úterý, zejména na východě republiky budou velká vedra i ve středu.

Koupání a zase koupání

Tropický víkend lákal lidi k vodě. Vysokou návštěvnost hlásí například pražské Žluté lázně nebo Hostivařská přehrada, kam dorazily asi dva tisíce lidí.

Také koupaliště v Královéhradeckém kraji během slunečného víkendu navštívily tisíce lidí. Například na koupaliště Flošna v Hradci Králové v sobotu dorazily zhruba tři tisíce lidí, což je dosud nejvíc během letošní sezóny, řekl vedoucí koupaliště Jan Konvalinka.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Tropický víkend přilákal k Máchovu jezeru stovky návštěvníků

"Dnešek je určitě nejlepším dnem letošní sezóny, kterou jsme zahajovali 20. května. Díky slunečnému počasí teplota v dětském bazénu vystoupala na 29 stupňů Celsia," řekl Konvalinka.

Velký zájem potvrdil i správce jičínského koupaliště Miroslav Petržilka. "Dneska dorazilo téměř tisíc lidí, což je od zahájení sezony 17. května rekord. Teplota vzduchu se pohybuje kolem 30 stupňů Celsia, voda má 25 stupňů, zkrátka je to ideální," řekl Petržilka.

Některá koupaliště na zahájení sezóny stále čekají, například koupaliště v Trutnově otevře své brány nejpozději 14. června. "Samozřejmě nás to mrzí, že v takovém počasí ještě nemáme otevřeno, ale na jaře jsme prováděli některé opravy a v pondělí by měly pokračovat. Pokud skončí, budeme se samozřejmě snažit zahájit sezónu co nejdříve," řekl vedoucí koupaliště Tomáš Břeň.

Tropický víkend přilákal stovky lidí také k Máchovu jezeru, kde odstartovala hlavní část sezóny. Jen během soboty prošlo vstupní bránou areálu v Doksech 1500 lidí. Teplota vzduchu po oba dny atakuje třicítku a voda má okolo 23 stupňů.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Tropický víkend přilákal k Máchovu jezeru stovky návštěvníků

„První den sezóny začal hned pěkně naostro, doufejme, že nám bude přát počasí i nadále,“ pochvaloval si Vladimír Reichert, ředitel společnosti Regata Máchovo jezero, která kromě správy pláží a ubytování na vodní ploše pod Bezdězem provozuje lodní dopravu. „Kvalita vody není špatná, hygienici ale doporučují se po koupání osprchovat,“ dodal Reichert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám