Hlavní obsah

Česko-slovenský kontingent odletěl do Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První necelá stovka příslušníků nového kontingentu českých a slovenských vojáků odletěla v pondělí z pražské Ruzyně do Kosova. Vojáci vystřídají prapor, který je na Balkáně od letošního května.

Foto: Michal Bedeč

Zahájení festivalu

Článek

S vojáky odlétla i speciální jednotka určená k potlačování demonstrací. Podle velitele skupiny Jaroslava Trojana je těžké odhadnout, co jeho vojáky v Kosovu v následujícím půlroce čeká. "Situace je tam prý teď stabilní, uvidíme, co bude na jaře," řekl. Jednotka zůstane na Balkáně do července, bude podobně jako ty minulé střežit úsek provinční kosovsko-srbské hranice.

Nepokoje, které v jihosrbské provincii vypukly letos na jaře, si vyžádaly desítky mrtvých. Kosovští Albánci se tehdy střetli s příslušníky srbské menšiny ve městě Mitrovica, následovalo vypalování kostelů a mešit po celé provincii.

Nový prapor se bude na Balkán přesouvat v několika etapách, po příjezdu každé nové skupiny se stejný počet končících vojáků vrátí stejným letadlem domů. Výměna zhruba čtyř set českých vojáků bude ukončena 17. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám