Hlavní obsah

Česko si stěžuje na Turów u Evropské komise

Ministerstva životního prostředí a zahraničí ve středu odeslala podnět k Evropské komisi (EK) kvůli rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów. O podání podnětu informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Foto: Greenpeace.org

Rozsáhlý polský důl v příhraničním Turówě, v pozadí také sousední polská hnědouhelná elektrárna.

Článek

České úřady jsou přesvědčené o tom, že Polsko v souvislosti s prodloužením a rozšířením povolení těžební činnosti nesplnilo povinnosti vyplývající ze čtyř evropských směrnic i přímo ze smlouvy o Evropské unii.

EK by se měla k podnětu vyjádřit do tří měsíců a Česko pak rozhodne o dalších krocích. „Budou-li naše žalobní důvody vzhledem k unijní legislativě relevantní a dostatečně silné, je velmi pravděpodobné, že ČR podá na Polsko žalobu sama,“ uvádí MŽP.

Proti rozšíření dolu Turów u česko-polských hranic protestovaly stovky lidí

Zahraniční

Turów leží v jihozápadním cípu Polska v těsné blízkosti českých a německých hranic. Obyvatelé obcí z českého příhraničí se obávají ztráty pitné vody, ale také hluku a prachu nebo propadů půdy. Polská strana ale zásadnější vliv dolu na české území odmítá.

Polský důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Důl by se měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Polské ministerstvo klimatu v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo společnosti PGE koncesi na těžbu, která by jinak v dubnu skončila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám