Hlavní obsah

Česko si připomíná výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy

Česko si v pátek připomíná 47. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Oběti okupace uctí lidé a politici například u Českého rozhlasu v Praze. Na Václavském náměstí se uskuteční vzpomínkový koncert.

Foto: Profimedia.cz

Tank vojsk Varšavské smlouvy před Národním muzeem v Praze v srpnu 1968

Článek

Vzpomínkové akce před budovou rozhlasu na Vinohradech, u kterého padlo v srpnu 1968 několik neozbrojených demonstrantů, se zúčastní například premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch a místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová.

Na Václavském náměstí se odpoledne uskuteční hudební happening, v jehož rámci vystoupí například Laco Deczi s kapelou Celula New York, písničkář Vladimír Merta a skupiny George and Beatovens a Aktual s Milanem Knížákem. Lidé si budou moci prohlédnout také dobové fotografie a filmové záběry z okupace.

Shromáždění na náměstí pořádá rovněž iniciativa Bez komunistů.cz s TOP 09.

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

Anketa

Co se vám vybaví, když se řekne 21. srpna 1968?
Konec pražského jara a začátek okupace
27,4 %
Příjezd tanků Varšavské smlouvy
61,9 %
Strach z nadcházející války
2,9 %
Nějaký důležitý den
0,9 %
Nic
6,9 %
Celkem hlasovalo 5415 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám