Hlavní obsah

Jak lidé vzpomínají na srpen 1968? Pamětníci se báli války, mladší ročníky tápou

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Co se vám vybaví, když se řekne 21. srpen? Tak zněla otázka, na kterou Novinkám v anketě odpovídali náhodní kolemjdoucí v Praze. Mladším ročníkům se kolikrát nevybavilo nic, starší mají invazi vojsk Varšavské smlouvy před 47 lety spojenou se strachem, že bude válka.

Anketa: Co vám říká datum 21.sprna 1968?Video: Novinky

 
Článek

„Vůbec nevím. To byl asi nějaký důležitý den, co,“ hádal jeden z mladých mužů. Potom, co jsme mu jako nápovědu ukázali obrázek s tankem, měl ihned jasněji. „Jo, něco s revolucí se stalo. Tanky Varšavské smlouvy nás přijely osvobodit,“ vybavil si.

Lidé, kteří srpen 1968 zažili, mají invazi vojsk Varšavské smlouvy spojenou se strachem a šokem. „Myslela jsem si, že bude válka,“ popsala jedna z dotázaných žen.

„Vybavuji si, že jdu s dítětem do školky a po silnici jedou tanky. Nechápala jsem to, protože jsem si ráno nepustila rádio a vůbec jsem nevěděla, kde se tady ty tanky v sedm hodin ráno vzaly,“ vzpomínala další z oslovených.

Když se dozvěděla, co se stalo, zděsila se. „Myslela jsem na to, že svoje dítě musím odvézt k rodičům na venkov. To bylo jediné, co mě napadlo. Říkala jsem si, že tady to bude asi trošku drsnější. Bylo to zděšení,“ dodala.

Babička mi tehdy říkala: Nikam nejezdi, Rusáci nás okupují.
pamětnice

„Babička mi tehdy říkala: Květulenko, nikam nejezdi, Rusáci nás okupují. Já jí na to odpověděla: babičko, oni nás snad osvobozují,“ vybavila si další pamětnice, které bylo tehdy pětadvacet let.

Jiný z dotázaných mladých mužů na otázku odpověděl, že číslici jedna a dva. Jakmile se však podíval na obrázek, vzpomněl si, že se zřejmě jedná o ruské tanky.

Někomu však kolikrát nepomohla ani černobílá fotografie. „To bylo Německo,“ zaznělo od mladého chlapce. Po chvilce se však opravil, že se nejednalo o Německo, ale Rusko. Na otázku, zda mu o šedesátém osmém roce vyprávěli rodiče, odvětil, že se s ním o tom nikdy nebavili.

Někteří z oslovených mladších ročníků si však nevzpomněli ani po tom, co se podívali na obrázek s tankem, ani když dostali nápovědu. „Vážně nevím,“ znělo z jejich úst.

Všechny se však nedá házet do stejného pytle. Našli se i tací, kteří si přece jenom alespoň něco s datem 21. srpna spojili. Přinejmenším slova jako Rusko, tanky a okupace.

Anketa

Co se vám vybaví, když se řekne 21. srpna 1968?
Konec pražského jara a začátek okupace
27,4 %
Příjezd tanků Varšavské smlouvy
61,9 %
Strach z nadcházející války
2,9 %
Nějaký důležitý den
0,9 %
Nic
6,9 %
Celkem hlasovalo 5415 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám