Hlavní obsah

Česko se chystá na příval sněhu, zatím ale padaly teplotní rekordy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrně teplé počasí, které v posledních dnech panuje v České republice, přepsalo ve středu i historické tabulky teplotních rekordů. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) odpoledne informoval, že v Olomouckém a Moravskoslezském kraji se teploty dostaly až nad 16 stupňů Celsia. Díky tomu padl v Oticích u Opavy dokonce 134 let starý rekord.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V Oticích sice meteorologové naměřili pouze 14,7 stupně Celsia, přesto bylo překonáno maximum z roku 1878, které mělo hodnotu 14,4 stupně.

Vůbec nejtepleji bylo v Ropicích u Třince, kde se teplota dostala na 16,3 stupně, a o dva stupně tak byl překonán rekord z roku 2003.

Rekordy padly i v Karviné (15,6 stupně), Jablunkově-návsi (14 stupňů), Frenštátu pod Radhoštěm (14,2 stupně) a Lučině u Žermanické přehrady (15,4 stupně). Ve všech uvedených stanicích se jednalo o překonání rekordních zápisů z roku 2003.

"Teplo bylo i na Valašsku, ve Vsetíně naměřili 14,5 stupně, přičemž byl vyrovnán teplotní rekord pro dnešní den z roku 1930," uvedl ČHMÚ.

Zatímco na příští dny slibují meteorologové sněžení a varují před tvorbou náledí, ve středu proudil nad naše území teplý vzduch od jihu. Právě díky tomu vystoupaly maximální teploty v Olomouckém kraji na 11 až 14 a v Moravskoslezském kraji na 11 až 16 stupňů Celsia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám