Hlavní obsah

Česko opět potrápí sníh, mráz a silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněhové jazyky a místy i závěje přidělají zřejmě v neděli starosti motoristům a silničářům. Již sobotu k večeru začne intenzivněji sněžit na severní polovině území a srážky se během noci rozšíří na celou republiku. Meteorologové očekávají, že během noci a nedělního dopoledne napadnou dva až deset centimetrů nového sněhu, ojediněle až 15 centimetrů.

Foto: Dana Ehlová

Třetí ročník srazu přátel Jawy se uskuteční 9. června v Ledcích.

Článek

Během neděle bude sněžení ustávat. Při čerstvém větru se budou v druhé polovině noci a v neděli až do večera tvořit sněhové jazyky, místy i závěje.

V druhé polovině noci na neděli zesílí severní až severovýchodní vítr, v nárazech dosáhne přes 50 kilometrů v hodině. Na východě území a na hřebenech hor mohou nárazy dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině. Vítr bude v noci na pondělí slábnout.

Bude až -20 stupňů

Od soboty budou noční i denní teploty klesat a vyvrcholí silnými mrazy příští týden. Nejchladněji má být v noci z pondělí na úterý, a to až -20 stupňů Celsia.

"Únor bude chladnější než dlouhodobě nejstudenější leden. S mrazy musíme počítat až do konce kalendářní zimy, tedy do druhé poloviny března," řekl Právu ve čtvrtek Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Od soboty k nám bude proudit studený vzduch ze severu. Matěj, který měl svátek ve čtvrtek, a měl být prvním dnem předjaří, své poslání tedy nesplnil, a zejména v příštím týdnu budou celodenní mrazy.

Jestliže v sobotu bude zataženo, občas sněžení a denní teploty -2 až 2 stupně, v neděli, kdy také má sněžit, klesnou noční teploty na -7 až -11 stupňů a denní budou jen v rozmezí -8 až -4 stupně Celsia. Stejně bude i v pondělí, kdy v noci bude ale až -18 stupňů.

Ještě chladněji se očekává v noci z pondělí na úterý, kdy má být -10 až -14 stupňů, v místech na sněhové pokrývce a s vyjasněním -20 stupňů Celsia. I přes den bude -3 až -8 stupňů.

Od středy do soboty příští týden by měl příliv studeného vzduchu postupně slábnout. V noci bude -10 až -15 stupňů, postupně -5 až -10 stupňů, a přes den -3 až 2 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám