Hlavní obsah

Česko čekají příjemné teploty i déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko čeká období s příjemnými teplotami, i když v polovině příštího týdne dojde k jejich dočasnému propadu a v celém týdnu bude i dost pršet. Vyplývá to z týdenní předpovědi a dlouhodobého výhledu, které v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pondělí by teploty mohly stoupat až k 26 stupňům, pak se však ochladí, přičemž ve středu by měla maxima dosahovat jen k 16 stupňům.

„V úterý a středu bude přes naše území zvolna postupovat zvlněné frontální rozhraní oddělující chladnější vzduch na severozápadě a teplejší na jihovýchodě. Za ním k nám pronikne chladnější vzduch. V druhé polovině týdne se do střední Evropy rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu od jihozápadu,“ uvedli meteorologové.

V závěru týdne pak bude opět místy až 22 stupňů.

Dočasné ochlazení bude znát i v noci. „Minimální noční teploty budou klesat zpočátku na 14 až 9 stupňů Celsia, ve druhé polovině týdne na 9 až 4 stupně, ojediněle až na 2 stupně Celsia,“ uvedli meteorologové. Jako celek by měl být příští týden teplotně průměrný.

Následující tři týdny by neměly vybočit z normálu s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem 10 stupňů a nejvyšších kolem 21 stupňů Celsia.

Z hlediska srážek by mělo být období od 27. května do 23. června průměrné. „První týden bude srážkově nadprůměrný s průměrným týdenním úhrnem až kolem 31 mm,“ napsali meteorologové. Vydatnější srážky lze čekat právě v úterý a ve středu.

V ostatních týdnech se budou týdenní úhrny pohybovat kolem normálu 15 mm.

Reklama

Výběr článků

Načítám