Hlavní obsah

České Švýcarsko má dva nové druhy netopýrů

Právo, Aleš Pelikán

Fauna Českého Švýcarska se v letošním roce rozrostla o dva nové druhy netopýrů. Jsou jimi netopýr obrovský a netopýr jižní, kteří doposud unikali pozornosti výzkumníků.

Foto: Správa NP České Švýcarsko – Václav Sojka

V Českém Švýcarsku dříve objevený netopýr alkathoe.

Článek

Z celkových 27 druhů netopýrů žijících v České republice se tak v Českém Švýcarsku podařilo potvrdit již 24 druhů a region národního parku s unikátním kaňonem řeky Labe se tím zařadil mezi druhově nejbohatší netopýří oblasti Česka. Za hojnost netopýrů oblast Českého Švýcarska vděčí zejména pestrosti zdejší krajiny.

Podle ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko Pavla Bendy se nové druhy podařilo objevit pomocí speciálních detektorů zaznamenávajících ultrazvukové echolokační signály. „Po úspěchu v letech 2016 a 2017, kdy jsme pro oblast Českého Švýcarska potvrdili výskyt tří nových druhů, netopýra alkathoe, netopýra brvitého a netopýra Saviova, jsme náš výzkum zaměřili na řeku Labe a labský kaňon, kde byla největší šance objevit netopýra obrovského a netopýra jižního,“ řekl Pavel Benda.

Dlouhou dobu byli odborníci odkázáni na kontaktní metody výzkumu netopýrů, mezi něž patří odchyty do sítí, kontroly letních kolonií na půdách, kontroly zimovišť či náhodné nálezy zraněných či uhynulých jedinců.

„Výzkum netopýrů prostřednictvím počítačové analýzy echolokačních signálů umožňuje dokladovat druhy netopýrů, s nimiž jsme se během tradičních metod výzkumu doposud nesetkali,“ uvedl vedoucí oddělení veřejných vztahů správy národního parku Jakub Judas tím, že detektory byly umístěny v blízkosti řeky Labe, na vrcholcích pískovcových skal labského kaňonu, ale i v samotném centru Děčína.

Netopýr obrovský je největším netopýrem Evropy. Netopýr jižní se naopak řadí mezi nejmenší druhy netopýrů evropského kontinentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám