Hlavní obsah

České rektory povede profesor Tomáš Zima

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima byl ve čtvrtek odpoledne zvolen novým předsedou České konference rektorů. Jen pár hodin předtím absolvoval schůzku s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Profesor Tomáš Zima (vpravo) se stal novým předsedou České konference rektorů.

Článek

„Děkuji kolegům za důvěru. Vidím roli konference rektorů jako hlavní reprezentace vysokých škol v ČR, která musí kvalifikovaně a profesionálně hájit zájmy vysokých škol,“ řekl Právu Zima po svém zvolení.

Jako své dvě hlavní priority uvedl novelu vysokoškolského zákona a otázku financování vědecké činnosti v ČR. „Otázkou je také příprava nového operačního programu Věda, výzkum, vzdělávání, kde by měly být odstraněny zbytečné byrokratické bariéry, o kterých již víme,“ doplnil Zima.

To, že se nedlouho před svým zvolením sešel s prezidentem Zemanem, byla shoda náhod. „Už když jsem se stal rektorem, tak jsem pana prezidenta požádal o schůzku. Považuji UK za významnou instituci a chtěl jsem ho informovat o záměrech, jak univerzitu dál rozvíjet. Hovořili jsme o kvalitě školství, jmenování profesorů a dalších otázkách,“ řekl.

Tomáš Zima je vzděláním lékař, působil jako děkan 1.lékařské fakulty UK v Praze. Prezident ho jmenoval rektorem 21.ledna, funkce se ujal 1.února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám