Hlavní obsah

České peníze Asii zatím zůstávají na kontech organizátorů

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ASIE

Češi věnovali do pátku jihovýchodní Asii na konta humanitárních sdružení téměř 150 miliónů korun. Do postižených zemí však zatím nedorazily. Zůstávají na kontech organizátorů sbírek, kteří je hodlají využít až po zpracování projektů. Důvod? Sklady na Srí Lance, v Indonésii, Thajsku a Indii jsou přeplněné a vázne distribuce pomoci přímo potřebným.

Foto: Jan Řehounek
Článek

"Sklady v zasažených oblastech přímo přetékají zbožím. Tamní úřady však nedokáží věci k lidem dostat. To dokáže v současnosti jen armáda," řekl Novinkám za sdružení ADRA Vítězslav Vurst.

Na její konto se k pátečnímu ránu sešlo více než 55 miliónů korun - 37 mil. Kč prostřednictvím tzv. dárcovských SMS a 18 miliónů korun. ADRA zatím zaslala do Asie vitamínové balíčky za deset tisíc eur (asi 300 tis. Kč).

"Čekáme na zklidnění situace v regionech. Vybrané peníze pak následně použijeme na obnovu bydlení, budování vzdělávací a zaměstnanecké sítě," konstatoval Vurst.

Člověk v tísni na Srí Lanku

Druhou největší částku od dárců, a to 47 mil. Kč, získal v ČR organizace Člověk v tísni. Také ona prostředky použije až po uklidnění situace.

"Hned po neštěstí jsme poslali do oblasti půl miliónu korun z fondu rychlé pomoci. V nejbližších dnech přibude 1,5 mil. Kč, které budou na Srí Lance použity jako naléhavá pomoc pro postižené rodiny," sdělil Novinkám Jan Mrkvička.

Doplnil, že z peněz od českých dárců bude Člověk v tísni financovat po uklidnění situace odklízení škod nebo obnovu infrastruktury. Cílovou zemí se přitom stane Srí Lanka.

"Rozhodli jsme se soustředit na jednu zemi a pomoc neštěpit. Na místě je od pondělí náš pracovník, který mapuje situaci," vysvětlil Mrkvička. Také on tvrdí, že humanitární pomoci je nyní v Asii dostatek, vázne však její distribuce.

Na dlouhodobější pomoc se bude orientovat také Česká katolická charita. Ta zatím vybrala 24,4 mil. Kč. Jak sdělil její sekretariát, projekty se teprve připravují.

UNICEF již peníze poslal

Do postižených oblastí už naopak odešly peníze zaslané na konta mezinárodních organizací.

"Vybrali jsme přes osm miliónů korun. Z nich byly nakoupeny tablety na čištění vody, přikrývky a dezinfekční prostředky," řekla Novinkám ředitelka Dětského fondu OSN (UNICEF) v ČR Pavla Gomba.

Doplnila, že česká sekce hlásí pravidelně stav sbírky na ústředí, které následně nakupuje u dodavatelů potřebné věci. Firmám se pak proplácejí faktury za vydané zboží zpětně. Cílem systému je pomoc postiženým co nejvíce urychlit.

Český červený kříž poslal ve čtvrtek linkou ČSA do srílanského Colomba humanitární pomoc ve formě sušenek a ovocných džusů o celkové hmotnosti 7 310 kg. Celkově organizace vybrala už 4,5 mil. Kč.

Anketa

Vaše peníze věnované Asii by měly být použity na:
první pomoc, tj. jídlo, léky, přikrývky atd.
27,5 %
obnovu silnic
3,9 %
obnovu škol
4,1 %
obnovu zdravotnického systému
9 %
úklid oblastí
4,3 %
vybudování nových obydlí pro postižené
40,9 %
věnovány tamním vládám
2,2 %
nezáleží mi na tom
8,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 851 čtenářů.

Stav kont dílčích organizací:

  • ADRA: DMS 37 mil. Kč účet 18 mil. - celkem 55 mil. Kč
  • Člověk v tísni - 47 mil. Kč
  • Sdružení Katolická charita - 24,4 mil. Kč
  • Dětský fond OSN (UNICEF) - 8 133 967 Kč
  • Červený kříž - 4,5 mil. Kč

Celkem: zhruba 139 mil. Kč*

*Údaje Novinky shromáždily k pátečnímu ránu 7.1. Uvedené sumy byly některými organizacemi zaokrouhleny a pravděpodobně se během dne změnily, tj. vrostly o další příspěvky dárců.

Reklama

Související články

Češi se už ptají po adopci sirotků z Asie

Mohu adoptovat opuštěné dítě v Asii? Ptají se denně Češi v telefonátech pracovníků Arcidiecézní charity v Praze. Odpověď je příliš neuspokojí. Podobný projekt...

Výběr článků

Načítám