Hlavní obsah

Česká republika se zbavila ledové krusty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náledí, které ve čtvrtek v noci pokrylo silnice chodníky takřka po celé republice a způsobilo řadu dopravních nehod i zranění uklouznuvších chodců, postupně mizí. Mrazivá kalamita, jež vv pátek ochromila dopravu, se již neopakovala. Většina silnic byla v sobotu již sjízdná, námraza přetrvala zejména na vedlejších komunikacích.

Článek

Ve vyšších polohách pak na řidiče často čekala uježděná vrstva sněhu. Víkend mezi svátky využilo mnoho lidí k zimním sportům, proto policie byla nucena uzavřít v okresech Jeseník a Vsetím některé komunikace, kde se nahromadila vozidla lyžařů.

Morava se ledu ještě úplně nezbavila

V některých oblastech ale silničáři přesto vybízejí řidiče nadále ke zvýšené opatrnosti. S komplikacemi museli počítat například motoristé na jižní Moravě. Přestože zde silnice byly sjízdné, kvůli teplotám těsně pod bodem mrazu místy namrzaly. V důsledku malého provozu nestačila navíc auta na vozovkách nižších tříd rozjezdit posyp, a mohlo se na nich proto opět vytvořit náledí. Zvýšené opatrnosti bylo třeba dbát v horských oblastech na severu Moravy. Nejhorší situace byla na vozovkách v Beskydech a na Bruntálsku. Podle zdejšího dispečera byla v okrese velká mlha. Jízdu komplikovaly i větve, které neodolaly náporům mrazu a spadly na cesty. Mrznoucí mrholení se objevilo také na některých místech západních Čech.

V neděli bychom se klouzat neměli

Páteční ledová kalamita by se ani v neděli neměla opakovat. V noci sice má místy padat déšť a při předpokládaných teplotách kolem nuly může místy namrzat, avšak přes den se má rtuť teploměru vyšplhat na dva až šest stupňů. Dešťové a sněhové přeháňky však budou opět nutit především řidiče ke zvýšené opatrnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám