Hlavní obsah

Česká média Baracku Obamovi a summitu EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada českých deníků a dalších médií publikuje následující výzvu, ve které upozorňuje šéfy zemí EU a prezidenta USA na omezování svobody slova v souvislosti s tzv. náhubkovým zákonem platným v ČR od 1. dubna. Redakce Práva se k této výzvě připojuje.

Foto: Právo

Článek

Vážení prezidenti a premiéři zemí EU,

vážený prezidente USA,

vítejte v České republice, zemi, která se již bezmála dvacet let těší z návratu demokracie a svobody. Vaše země nemalou měrou přispěly k pádu komunismu a mnozí Češi jsou proto západním zemím a jejich politické reprezentaci dodnes vděční za to, že mohou prožívat své životy bez restrikcí a útlaku zločinného totalitního režimu.

Vítejte však také v zemi, která právě před pár dny zavedla bezprecedentní tresty až pětiletého vězení za zveřejňování pravdivých informací. Mimo jiné se jedná i o informace, které mohou prokázat podivné obchody mezi politiky a podnikateli či ukazují na zneužívání politických funkcí. Občanům této země, čtenářům tisku, divákům televizí, uživatelům internetu a posluchačům rozhlasu je tak upíráno právo na informace.

Považujeme za smutné, že tak silné omezení svobody slova a práva na informace vstoupilo v platnost právě v roce, kdy střední Evropa slaví 20 let od svého návratu k demokracii.

Chceme na tuto skutečnost upozornit a vyvolat diskusi o potřebnosti svobody slova, která svým významem překračuje hranice států a je jednou ze základních hodnot západní civilizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám