Hlavní obsah

Češi se zadlužují, exekutory mají v patách

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více Čechů si zvyká žít na dluh. Loni se české domácnosti zadlužily o dalších 77,5 miliardy korun a celkem tak bankám dluží 315 miliard. Vyslyšení lákavých nabídek bank, splátkových společností i samotných prodejců však může skončit i zabavením majetku. To když lidé zjistí, že dluhy už nemohou splácet, a navštíví je exekutor.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Člověk se pak ocitne ve spirále, ze které je těžké vyskočit. Kvůli výdajům spojeným s exekucí se dlužná částka může za několik měsíců i několikrát znásobit. Počet domácností i podnikatelů, kteří se stávají objektem exekučního řízení, v poslední době stále roste. Podle údajů české exekutorské komory se loni počet nařízených exekucí v porovnání s předloňskem zvýšil o 23 tisíc na více než 155 tisíc případů.

To je již téměř třikrát tolik než v roce 2002. Vedle soukromých (tzv. soudních) exekutorů provedli loni více exekucí i soudní vykonavatelé, kteří jsou státními zaměstnanci.

Podle statistik soudů však přibývá spíše exekucí prováděných soukromými exekutory.

"Nárůst počtu exekučních nápadů už není tak výrazný, jako byl v letech 2002 a 2003, kdy byl více než dvojnásobný. Myslím si, že nárůst kolem deseti až dvaceti procenty se dá očekávat i v několika příštích letech," řekl Právu prezident Exekutorské komory ČR Juraj Podkonický.

Pozor i na pokuty

Podle něj jsou asi v 80 procentech případů objektem zájmu exekutorů fyzické osoby. Mezi nimi je mnoho lidí s relativně malými prohřešky, kteří třeba nezaplatili účty za energie či telefon, případně pokuty za dopravní přestupky.

Podle některých soudců jsou nejčastějšími dlužníky drobní podnikatelé, kteří dluží zejména na zdravotním a sociálním pojištění. Soudkyně Renáta Macků tuto skutečnost přičítá hlavně nedostatku příležitostí pro podnikání a také zvyšujícímu se daňovému zatížení.

"Další, ne-li větší skupinou jsou dlužníci, kteří nezaplatili pokutu za jízdu bez platné jízdenky. V neposlední řadě jsou to lidé, kteří si půjčili peníze ať už u bankovních domů, nebo jiných institucí, které poskytují rychlé půjčky a často bez ručitele. Tito dlužníci si však půjčili vyšší částku, než kterou jsou schopni splácet," uvedl Vladimír Náprstek z exekučního oddělení Okresního soudu v Berouně. Nové trendy do oblasti exekucí mohou podle Náprstka přinést zejména legislativní úpravy, které by dávaly jak větší právní ochranu oprávněným, tak větší pravomoci orgánům, které by tuto právní ochranu měly poskytovat.

Zrádné úvěry

"Za rok či za dva budou podstatnou část dluhů tvořit nesplácené spotřebitelské úvěry, které si lidé v posledních měsících nabírají ve velkém," vyjádřil Podkonický obavy ze současné nákupní horečky v České republice. Někteří lidé podle něj až po této době zjistí, že na začátku přecenili své schopnosti splácet úvěr, který si vzali například na koupi automobilu či vánočních dárků.

Podkonický se naopak nedomnívá, že by problémem mohly být i hypotéční úvěry. "U takto velké a dlouhodobé investice si každý spočítá, zda na to má."

Počet neplatičů roste podle statistik mnoha obchodníků a institucí.

Například databáze sdružení SOLUS, jehož členy jsou například společnosti CCB Finance, Cetelem ČR, Home Credit Finance, HVB Bank, Profireal a Raiffeisenbank, nalezla minulý měsíc při odpovědi na dotaz členské banky, leasingové společnosti či splátkové firmy ve 4,5 procenta případů klienta, který nesplácel či nesplácí své závazky.

Vývoj počtu exekučních řízení
.nařízenýchskončených
20014302942
200257 95418 566
2003132 46922 464
2004155 15630 712
Zdroj: Exekutorská komora ČR

Anketa

Za jak dlouho splatíte své stávající dluhy?
do měsíce
6,1 %
do roka
12 %
do pěti let
21,8 %
do 10 let
5,2 %
za 11 a více let
9,8 %
nic nedlužím
45,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2371 čtenářů.

Jak předejít exekuci

  • PŘED ZADLUŽENÍM ODHADNĚTE RIZIKA Ztráta zaměstnání, nepravidelný či kolísavý příjem, rozvod, mateřská dovolená nebo dlouhodobá nemoc může splácení značně zkomplikovat.
  • ZADLUŽUJTE SE POSTUPNĚ Rozumné je zadlužovat se postupně. To znamená, nepořizujte si na splátky nebo úvěr více věcí najednou, pokud si nejste jisti, že jste schopni splatit první věc.
  • KOMUNIKUJTE S PŮJČUJÍCÍM Informujte se na veškeré podmínky ohledně půjčky, zvláště pak na celkové navýšení a velikost jednotlivých splátek. Poskytovatel půjčky vám podle zákona nesmí nic zamlčet. Ptejte se na případné sankce a způsoby krizového urovnávání dluhu. V případě prvních potíží se splácením ihned banku nebo splátkovou společnost o svých problémech informujte. Obecně platí, že seriózní společnost se vám potom snaží vyjít vstříc a za určitou úplatu se s vámi třeba i dohodne na jiném splátkovém kalendáři.
  • POJISTĚTE SE POJIŠTĚNÍM Za několikaprocentní navýšení měsíční splátky nabízí některé splátkové společnosti možnost pojištění proti neschopnosti splácet z důvodu ztráty zaměstnání nebo vážných zdravotních potíží.
  • NEPRODLUŽUJTE VÝKON EXEKUCE Pokud přece jen soud exekuci nařídí, nesnažte se obstrukcemi vyhnout převzetí odpovědnosti. Takový postup se až několikanásobně prodraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám