Hlavní obsah

Češi se na smrti zbitého afghánského vojáka nepodíleli, tvrdí ministr Metnar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odmítl, že by se čeští vojáci v Afghánistánu podíleli na smrti zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě pro podezření ze zabití českého vojenského psovoda Tomáše Procházky z minulého měsíce. Metnar to řekl ve středu odpoledne novinářům v Praze na Vítkově po nástupu vojáků vracejících se z Afghánistánu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) na tiskové konferenci k úmrtí českého vojáka v Afghánistánu (archivní foto)

Článek

„Odmítám účast našich vojáků na tomto incidentu. Co se týče vyšetřování a jeho výsledků, na to se mě neptejte, protože je neznám,” uvedl Metnar.

Všechny události související s Procházkovým úmrtím se vyšetřují, jak je to obvyklé, zdůraznili Metnar i náčelník generálního štábu armády Aleš Opata. „Nepochybuji, že naši vojáci postupovali v souladu s platnými zákony a regulemi,” konstatoval Opata.

O údajném vyšetřování českých a amerických vojáků informoval list New York Times. Podle listu byl afghánský voják zbit ve vazbě NATO. Ubitý afghánský příslušník speciálních sil Vahidulláh Chán byl podezřelý z vraždy rotného Tomáše Procházky z 22. října. [celá zpráva]

Metnar řekl, že čeští vojáci na misích striktně dodržují humanitární mezinárodní právo. Podíl českých vojáků na útoku odmítla již dopoledne česká armáda, čeští poslanci doufají, že informace o tom, že by se Češi mohli na mučení vojáka podílet, nejsou pravdivé. [celá zpráva]

Ministr na dotazy odpovídal při návratu vojáků z afghánské mise v Bagramu. Shodou okolností se ve středu do Česka vrátili vojáci z jednotky, jejíž tři členové zemřeli při sebevražedném útoku v srpnu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám