Hlavní obsah

Češi rádi kutí, nejvíc mladí do 34 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

To, že jsou Češi národem kutilů, zřejmě nikoho nepřekvapí. Že se kutilství ale věnují nejvíce mladí od 18 do 34 let, to už rozhodně zajímavé je. Více než 70 procent mladách pak něco tvoří několikrát ročně. Každý druhý Čech pak kutí pravidelně. Pouze 16 procent lidí se kutilství zcela vyhýbá, vyplynulo z průzkumu NMS Market Research.

Foto: Profimedia.cz

Mezi českými kutily se rozhodně neztratí ani mladí lidé. Ilustrační foto

Článek

„To, že se mladí tak často pouštějí do úprav domova svépomocí, možná leckoho překvapí. Často je to ale nutnost spojená se zařizováním prvního bydlení,” uvedla Lenka Molnárová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Pouze 12 procent mladých nekutí vůbec. Výrazné rozdíly ale mezi jednotlivými generacemi nejsou.

„Jde o národní sport, kterému se věnuje většina Čechů bez ohledu na věk, vzdělání či výši příjmů,” dodala Molnárová.

Každý den kutí pět procent Čechů. Několikrát za týden 15 procent a několikrát za měsíc pak 23 procent obyvatel. Pravidelně tedy až 43 procent. I když ženy kutí méně často než muži, lehčí úpravy a opravy v domácnosti jim nejsou cizí. Tomuto koníčku se nevěnuje jen 19 procent žen.

Podle Molnárové je kutilství populárnější na vesnicích a v menších městech, kde lidé více obývají rodinné domy, a tudíž koníček více využijí.

Největší kutilská oblast je na severu Čech. Tam vede Ústecký kraj s 53 procenty pravidelných kutilů. V Karlovarském kraji jich je přesně polovina. Naopak nejméně nadšení jsou lidé v Pardubickém kraji.

Anketa

Věnujete se kutilství?
Ano, mám to jako koníčka.
46,1 %
Jen v případě potřeby
41,4 %
Vůbec
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 505 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám