Hlavní obsah

Češi odmítají vládu pevné ruky, ukázal průzkum

Většina Čechů by si nepřála zavedení některého z nedemokratických politických systémů. Návrat komunistického režimu nebo nastolení autoritářského systému se silným vůdcem v čele by přivítalo shodně 16 procent lidí. Jen tři procenta dotázaných pak souhlasí s tím, že by v ČR měla vládnout armáda. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Výsledky jsou téměř stejné jako před dvěma roky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Názory na nedemokratické alternativy politického systému

Článek

Lidé zároveň nepředpokládají, že by zavedení nějakého nedemokratického systému bylo v příštích pěti letech pravděpodobné. Obnovení komunismu považuje v tomto časovém horizontu za reálné deset procent Čechů, stejný podíl lidí vnímá jako pravděpodobnou možnost zavedení autoritářského režimu. Vládu armády vidí jakou možnou jen čtyři procenta dotázaných.

Mezi zastánce návratu ke komunismu nebo zavedení autoritářství patří častěji lidé se špatnou životní úrovní, se základním vzděláním, důchodci a příznivci levice.

"Tvrzení, že by v této zemi měla vládnout armáda, získalo velmi nízký podíl přívrženců ve všech skupinách obyvatel," uvedlo CVVM.

Češi také neočekávají, že by v příštích pěti letech mohl být zrušen parlament a rozpuštěny politické strany. Takovou variantu považují za velmi pravděpodobnou jen dvě procenta lidí, za možnou pak deset procent. S podobným vývojem v zemi by ale souhlasilo 29 procent lidí. Konec parlamentu a politických stran si naopak nepřeje 55 procent Čechů, což je o pět procentních bodů více než v únoru 2014.

Letošní průzkum se uskutečnil od 8. do 15. února a zúčastnilo se ho 1080 lidí.

Anketa

Uvítali byste vládu pevné ruky (komunistický nebo autoritářský systém)?
Ano
36,7 %
Ne
63,3 %
Celkem hlasovalo 11750 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám