Hlavní obsah

Češi mají strach z šíření koronaviru, více se bojí ženy a starší lidé

Novinky, jas

Většina lidí se obává šíření koronaviru na našem území. Podle bleskového šetření společnosti Median deklarovalo obavy 63 procent dotázaných lidí. Největší obavy deklarují starší respondenti.

Foto: Novinky

Obavy z šíření viru na území České republiky

Článek

Téma koronaviru a jeho šíření zaznamenalo 99 procent dotazovaných. Průzkum společnost udělala mezi zaměstnanci různých firem, aby monitorovala dopady na ekonomiku.

Obavy konstatovalo 63 procent dotázaných. „Určitě se obává šíření 29 procent osob, 34 procent osob vyjadřuje ze šíření koronaviru menší obavy. Naopak šíření nákazy se neobává 37 procent respondentů, z toho se 30 procent spíše neobává a 7 procent se neobává vůbec,” uvedla agentura.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Častěji obavy deklarovaly ženy (67 procent) a lidé nad 60 let (75 procent).

Svolání Bezpečnostní rady státu považuje za přiměřené 89 procent respondentů. Opatření, které zavedlo letiště Václava Havla vnímá jako dostatečné 64 procent lidí.

Letiště směřuje všechny lety z Číny na jedno místo a zvýšilo i dezinfekci veškerých prostor. Cestující i posádky jsou upozorňováni, aby v případě obtíží nasvědčujících onemocněním koronavirem kontaktovali zdravotní službu letiště.

V České republice zatím bylo prověřováno 34 vzorků na přítomnost koronaviru, všechny byly negativní. Ve světě je zatím necelých 10 000 případů.

Průzkum proběhl od 28. do 31. ledna a zapojilo se do něj 617 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám