Hlavní obsah

Červený Kostelec zůstal Mekkou folkloru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červený Kostelec

Červený Kostelec na Náchodsku zůstal i během letošního srpna minimálně středoevropskou Mekkou folkloru. Mezinárodní folklórní festival pořádaný každoročně pod patronací UNESCO roztančil pětitisícové podkrkonošské město od středy do neděle bez covidové pauzy po šestasedmdesáté.

Festival Červený KostelecVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Důležité bylo, že jsme, byť ve zkrácené verzi, nepřerušili festivalovou tradici ani v loňském roce, kdy se řada podobných festivalů neuskutečnila. Těžko bychom naskakovali do zajetých kolejí,“ míní ředitel kosteleckého festivalu Tomáš Šimek.

Festival loni napěchovaný místo tradičních pěti do třech dní letos mohla kvůli protiepidemickým omezením navštívit polovina z běžných skoro deseti tisíc lidí. Počet návštěvníků regulovalo předepsané množství prodaných vstupenek.

Foto: Vladimír Prouza, Právo

Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci

„Zvětšili jsme festivalový areál, abychom dostáli požadavku dvou čtverečních metrů na jednoho člověka. Zprvu jsme měli trochu obavy, zda lidi ze strachu z nákazy v alespoň v hygieniky povoleném počtu vůbec přijdou. Nakonec se ukázalo, že festivalu fandí a chtějí se bavit,“ konstatoval Šimek.

Festival dotovaný městem Červený Kostelec, Královéhradeckým krajem, a místními sponzory, nepředstavoval navzdory hygienickým okleštěním ekonomický propadák. Lidé měli ve festivalovém kotli oproti letům s maximálně možnou návštěvností mnohem více prostoru. Návštěvníci dostali jedinečnou možnost vychutnat produkci sedmičky souborů s ukázkou podkrkonošského, polabského, jihomoravského, liptovského a srbského folkloru.

Foto: Vladimír Prouza, Právo

Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci

„Bylo to letos komornější, ale osobnější. Všechno má svoje. Covidu se nebojím, jsem promořená a očkovaná,“ zhodnotila jedna z účastnic festivalu.

Program festivalu v normálních letech vyplňuje okolo dvacítky renomovaných souborů kromě Arktidy ze všech kontinentů. „Zájem z celého světa o festivalové vystoupení v Červeném Kostelci je vždy mnohokrát vyšší než možnosti festivalu. Soubory musejí projít skutečně důslednou selekcí, aby se na festivalové podium dostaly ty skutečně nejlepší,“ tvrdí Šimek.

Foto: Vladimír Prouza, Právo

Mezinárodní folklórní festival v Červeném Kostelci

Základ jednoho z nejvýznamnějších folklorních festivalů Evropy respektovaného organizací lidového umění International Organization of Folk, položila v roce 1952 slavnost v nedalekém Žernově. Slavnost uskutečněná při příležitosti 100. výročí vydání románu Babička Boženy Němcové, kde tehdy vystupovalo několik folklórních souborů, nakonec přerostla v každoroční festival.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám