Hlavní obsah

Bývalá chlouba Teplic jde k zemi. Imperátor se demoluje

– Teplice
Novinky, Kristýna Léblová

Bývalá chlouba lázeňského města Teplice se začala v úterý v osm hodin ráno demolovat. Kdysi honosný hotel Imperátor už několik desítek let chátral a ohrožoval tak bezpečnost svého okolí. Místní úřad přikázal stavbu zbourat. Podívejte se na video.

Bývalá chlouba Teplic jde k zemi. Imperátor se demoluje Video: Novinky

 
Článek

V okolí chátrající stavby v teplické části Trnovany stojí několik obydlených paneláků. Její stav ohrožoval nejen kolemjdoucí, ale také místní bezdomovce či narkomany, kteří v budově v posledních letech bivakovali.

Tři dny práce

„Máme nařízení od stavebního úřadu budovu zlikvidovat, je v hrozném stavu, který ohrožuje okolí. Sběrači kovů vybrali železné prvky, které byly zároveň i nosné. V klenbách jsou vybrané nosníky, už tam nesmí prostě nikdo vkročit, je to nebezpečné,“ vysvětlil šéf demolice Vladislav Cícha z firmy Stavmark s tím, že k likvidaci budovy nemůže být kvůli okolním obydleným domům použita výbušnina, ale musí být použit demoliční stroj, který má dosah 35 metrů.

Během demolice jsou na místě přítomni i hasiči, kteří na budovu v pravidelných intervalech stříkají vodu kvůli vysoké prašnosti.

Foto: Novinky

Objekt bourá velký demoliční stroj s dosahem 35 metrů.

Podle Cíchy celá akce potrvá tři dny. Do této doby počítá jak strhnutí budov, tak následný odvoz sutin i zarovnání povrchu.

Rozpočet na práce činí přibližně dva milióny bez DPH. Podle náměstka teplického primátora Hynka Hanzy to musí zaplatit majitel domu, kterým je „papírově“ žena žijící v Rumunsku.

Zašlá sláva

Teplice nechaly budovu postavit po roce 1912. V budově býval hotel, kavárna, kino, fotografické ateliéry a také byty. Na tento dům navazoval další původně městský dům. Tyto dvě budovy patřily k dominantám Teplic. Po 2. světové válce zde byla umístěna Základní škola Karla Aksamita, která fungovala až do konce osmdesátých let 20. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám