Hlavní obsah

Byl to kobercový nálet, prohlásil Sobotka k útoku hackerů

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Napadení e-mailové schránky, blogu a Twitteru považuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) za kobercový nálet hackerů. Vzhledem k vyšetřování celé záležitosti se nebude k záležitosti ani vyjadřovat, ani nebude komentovat jednotlivé e-maily, které se objevují na veřejnosti. Současně nechce spekulovat, kdo tento útok spáchal.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Hlásí se k němu neonacisté, kteří již v minulosti kradli data na internetu,“ řekl. Hackeři, kteří zaútočili, mají podle něho na svědomí útoky i na další lidi, jejichž názory se jim nelíbily. Právě na tyto oběti extremistických a neonacistických útoků apeloval, aby nepodléhali strachu a manipulaci, protože cílem je zastrašit oponenty a přinutit je, aby změnili své názory. Sobotka odmítá názor, že by mohl být obsahem korespondence vydírán.

„E-mailová schránka z devadesáti procent slouží k tomu, aby tam lidé posílali své názory. Já jsem prostřednictvím toho e-mailu nevedl žádnou korespondenci, která by nakládala s jakýmikoli utajovanými nebo režimovanými dokumenty,“ prohlásil. Jak dodal, v Česku existují přísná pravidla pro nakládání s takovými dokumenty a ta pravidla vylučují, aby se takové dokumenty objevily v jakémkoli soukromém e-mailu.

Pravidla jsem neporušil, dušuje se Sobotka

„Já nemám důvod obávat se jakékoliv korespondence, kterou jsem vedl na internetu v minulých letech,“ prohlásil premiér. „Nejsem si vědom, že by probíhala jakákoli korespondence, která by probíhat neměla v uplynulých měsících nebo letech. Mohu jednoznačně vyloučit, že bych touto korespondencí porušil pravidla,“ uvedl dále.

Protiteroristický balíček, který se objevil na veřejnosti, již podle něho nebyl v žádném stupni utajení a navíc ministerstvo vnitra nevyloučilo, že jeho text hackeři upravovali.

K informacím o tom, že se z jeho e-mailové pošty jeho poradce Oto Novotný snažil ovlivnit vedení agentury STEM kvůli nelichotivým průzkumům veřejného mínění Sobotka, uvedl: „Není tam žádná korespondence z mé strany, která by se touto záležitostí zabývala. Já jsem žádnou takovou korespondenci nevedl,“ řekl.

Já nemám důvod obávat se jakékoliv korespondence, kterou jsem vedl na internetu v minulých letech.
Bohuslav Sobotka, premiér

Jednoznačně odmítl jakýkoliv zásah kolem propuštění šéfa odboru informační kriminality Karla Kuchaříka, který měl premiéra požádat o jeho heslo. Podle Sobotky to bylo interní rozhodnutí policie. „Mě se to netýká, to není v mé kompetenci“.

Ministerský předseda uvedl, že se Česko obrátilo na Spojené státy, kde je registrován neonacistický web, který zveřejnil údajné e-maily Sobotky. „Zatím k zásadnímu pohybu nedošlo. Domnívám se, že pokud jsme spojenci a spolupracujeme v jiných oblastech, tak bychom měli více spolupracovat s USA i v boji proti počítačové kriminalitě,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám